TEST: Lacie FastKey - Lacies superminnepinne

TEST: Lacie FastKey - Lacies superminnepinne

Ekstern SSD eller bare en stor minnepinne? Rask er den i hvert fall.

Hvorvidt man skal definere Lacie FastKey som en usb-minnepinne eller en ekstern SSD kan diskuteres. Det er ingen kabel mellom modulen og usb-porten, og størrelsen er som en stor usb-minnepinne. Innvendig er det imidlertid teknologi hentet fra SSD-er, selv om SSD-er og usb-minnepinner prinsipielt ikke er så forskjellige.

USB 3.0

FastKey leveres med kapasitet på 30, 60 og 120 gigabyte. Ut i fra det vi kan forstå er det internt en SSD basert på en kontroller fra Indilinx, som det siste året har vært benyttet i vanlige SSD-er fra en rekke produsenter. Videre er det en bro fra kontrolleren som gir USB 3.0-støtte. Ifølge spesifikasjonene skal hastigheten være opptil 260 megabyte i sekundet, noe som også er i samsvar med en del av SSD-ene basert på Indilinx-kontroller.

Ifølge Lacie støtter FastKey TRIM. Dette er en teknologi som benyttes på SSD-er for å opprettholde ytelsen etter hvert som alle minnecellene har vært i bruk. Sett ut i fra at løsningen er basert på Indilinx-kontroller synes vi det er litt merkelig at man ikke har valgt å gi støtte for Garbage Collection i stedet. Det er mulig det er tekniske årsaker til dette, men Garbage Collection har den fordelen av at det kan opprettholde ytelsen uten at operativsystemet støtter det. Det finnes vanlige Indilinx-baserte SSD-er med Garbage Collection-støtte.

LES OGSÅ:

TEST: Lacie 2big USB 3.0 - Rask dobbeltdisk

 

Ytelse

USB 3.0 er bakoverkompatibel med USB 2.0. Med USB 2.0 ser vi i praksis at ytelsen begrenser seg til cirka 30 megabyte i sekundet. Sett opp i mot tradisjonelle usb-minnepinner, som har en enklere kontroller for minnet enn Indilinx-kontrolleren i denne, er ytelsen på overføringer av mange små filer betydelig raskere. Med det sagt – hvor ofte er det man overfører svært store mengder veldig små filer til en slik enhet?

Ifølge spesifikasjonene skal FastKey klare opptil 260 megabyte i sekundet. For at dette skal være mulig må man først og fremst ha en USB 3.0-kontroller i pc-en som klarer denne hastigheten. Erfaringen vår så langt er at PCI Express 1x-kortene normalt ikke klarer mer enn 130 megabyte i sekundet. En del av kontrollerne integrert på hovedkort eller med PCI Express 4x-hastighet mot hovedkortet kan imidlertid klare mer. For vårt testoppsett benytter vi Asus' U3S6-kontrollerkort, som vi tidligere har hatt hastigheter på over 200 megabyte i sekundet med. Og her ser det for så vidt ut også til å stoppe med Lacie Fastkey – vi kommer altså ikke opp i de tallene som Lacie forespeiler, men foreløpig kan vi ikke si om det er på grunn av USB 3.0-kontrollerne vi har tilgjengelig eller om den ikke gir høyere hastigheter.

Med SSD-er er topphastigheten på overføringer av store filer bare en bit av ytelsesbildet. For et produkt som Fastkey vil trolig overføring av større filer være mer vanlig bruk enn større menger små filer og direkte applikasjonsbruk fra enheten. Vi konstaterer imidlertid at ytelsen på en del områder blir noe lavere enn andre SSD-er med Inidilix-kontroller. Trolig er en av årsakene at man via USB 3.0 ikke vil få støtte for kommandokøsortering, slik at en del operasjoner ikke blir utført i optimal rekkefølge. Med det sagt er dette også en raskere SSD enn en del andre SSD vi har sett på markedet det siste året, selv om de har vært knyttet til Serial ATA.

Sammenligner vi ytelsen opp i mot Kingstons USB 3.0-minnepinne som vi testet for en stund tilbake er den betydelig bedre – godt over det dobbelte på mange områder. Men så er også Kingstons DataTraveler Ultimate USB 3.0 noen hundrelapper rimeligere.

 

 

 

LES OGSÅ:

TEST: Lynraske SSD-er