TEST: Trust SuperSpeed USB 3.0 Expresscard: Gi den bærbare usb 3.0

TEST: Trust SuperSpeed USB 3.0 Expresscard: Gi den bærbare usb 3.0

UTvalget av USB 3.0-harddisker begynner allerede å bli bra. Vi har testet Trusts løsning for deg som ønsker å gi din bærbare USB 3.0-støtte.

Vi har i tidligere tester sett av USB 3.0 har en svært stor praktisk betydning for ytelsen til eksterne lagringsmedier. På mange områder snakker man om rundt tre ganger så høy hastighet på kommunikasjon til og fra eksterne harddisker - i en del tilfeller ser vi også enda bedre tall.

Foreløpig er det kun et fåtall bærbare pc-er som har kommet med integrert støtte for USB 3.0. Vi har blant annet sett enkelte modeller fra Lenovo og Asus med dette. USB 3.0 er bakoverkompatibelt, hvilket vil si at enheter beregnet for USB 3.0 vil fungere mot USB 2.0, men med redusert hastighet. En USB 3.0-harddisk kan klare over 100 megabyte i sekundet overføringshastighet, men med USB 2.0 blir ytelsen redusert til rundt maksimalt 30 megabyte i sekundet.

De fleste vanlige stasjonære pc-er har en Expresscard-kortplass. Det finnes to typer Expresscard-kortplasser: Expresscard/54 og Expresscard/34. Tallet angir bredden på kortplassen. Et kort beregnet for Expresscard/34 passer også i en Expresscard/54-kortplass.

LES OGSÅ:

TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

Samme kontroller

De pc-ene som har kommet til nå med USB 3.0-støtte, enten det er bærbart eller stasjonært, benytter alle samme USB 3.0-kontrolleren. Produsenten bak er NEC og også Trust benytter denne kontrolleren på sitt tilleggskort. Vår erfaring så langt med både Trust-kortet og andre kontrollerkort basert på denne brikken er at den gjør en god jobb. I tiden etter at kontrollerbrikken ble lansert opplevde vi enkelte ganger småproblemer, men disse har blitt løst gjennom oppdaterte drivere.

Så langt er det kun harddisker vi har fått testet med USB 3.0-støtte. Etter hvert nå kommer det også flere USB 3.0-baserte minnepinner og eksterne SSD-er. Vi forventer også USB-baserte portreplikatorer.

LES OGSÅ:

TEST: Freecom Hard Drive XS 3.0 - Gummikledd USB 3.0-disk

I praksis

Ytelsen vi fikk med Trusts kontrollerkort skiller seg i praksis lite fra det vi har sett tidligere. Her er det harddiskene i seg selv som blir flaskehalsen. Med andre ord, kontrollerkortet gir muligheter for over 100 megabyte i sekundet.

Et tilleggskort blir ikke like praktisk som en integrert løsning. Kortet stikker over 3 cm ut på siden av pc-en og for en del enheter som trekker mye strøm kan det være nødvendig å koble en kabel til kortet som henter ekstra strøm fra en usb-port på pc-en. Problemet her er mer knyttet til begrensninger ved Expresscard og kontrolleren tilgjengelig enn Trusts produkt i seg selv slik vi forstår det.

Konklusjon

Trusts USB 3.0-kort for Expresscard har en prislapp på cirka 300 kroner, hvilket for så vidt er en helt kurant pris. Og kortet kan være et godt valg for de som trenger et raskt grensesnitt mot eksterne harddisker - enten det er fordi man ønsker at filkopieringer skal gå raskere eller man har et praktisk bruk av ekstern harddisk som ellers drar nytte av betydelig høyere ytelse enn det man får via USB 2.0. Like praktisk som å koble harddisken på en integrert usb-port blir det nødvendigvis ikke, men for en del vil den ekstra ytelsen være verdt det.

Skal du kjøpe ekstern harddisk i dag vil vårt tips også være å satse på en USB 3.0-kompatibel løsning, selv om man i første omgang ikke har USB 3.0-støtte på pc-en. Flere pc-er kommer etter hvert med integrert støtte og ytelsesforskjellen er stor.

LES OGSÅ:

TEST: USB 3.0 - Raskt førsteinntrykk

Les om: