TEST: Verbatim USB 3.0 Desktop - Billig og rask med USB 3.0

TEST: Verbatim USB 3.0 Desktop - Billig og rask med USB 3.0

Nå er USB 3.0-harddisker like billig som USB 2.0-harddisker. Verbatim gir deg 2 terabyte for under tusenlappen!

Harddisker med USB 3.0 fortsetter å strømme inn på markedet. Siden de første USB 3.0-harddiskene kom på markedet på vårparten, er konkurransen blitt større og man ser nå mindre forskjeller i pris mellom vanlige eksterne harddisker med USB 2.0 og USB 3.0.

Harddisken vi har testet i denne omgang er Verbatim Desktop USB 3.0 Harddrive. Denne leveres med kapasitet på 1 eller 2 terabyte. 2 terabyte vil vi regne som det mest aktuelle - prisforskjellen mellom de to alternativene er under 200 kroner. Hos en rekke forhandlere koster 2 terabyte-modellen i skrivende stund 899 kroner. Dette er bare noen tiere over de rimeligste 2 terabyte-harddiskene som kun støtter USB 2.0.

Dette er en løsning med 3,5-tommers harddisk og ekstern strømforsyning. Med andre ord er det ikke en harddisk beregnet for å bli brukt på farten. Målene er cirka 20 x 11 x 4 cm og vekten cirka ett kilo.

LES OGSÅ:

TEST: USB 3.0 - Raskt førsteinntrykk

Kontroller

Selv om man ikke har pc med USB 3.0-støtte, kan man tenke framover og få høyere ytelse når man får dette. En mulighet er også å kjøpe et tilleggskort for USB 3.0-støtte. Til en stasjonær pc finner man slike kort nede i under 150 kroner, mens det for en bærbar pc med ExpressCard-kortplass blir i underkant av 300 kroner. En slik løsning på en bærbar pc er nødvendigvis ikke så praktisk ettersom man får et kort som stikker noe ut på siden av pc-en.

Verbatim selger en pakkeløsning med USB 3.0 PCI Express-kort bundlet sammen med harddisken. Denne har imidlertid en ukurant pris - cirka 1 500 kroner i skrivende stund. Da er det mer lønnsomt å satse på et løst kort fra en annen aktør. Kontrollerbrikken som benyttes på Verbatims kort og de andre er den samme.

Vi har imidlertid en anbefaling: Asus U3S6 er et kort som benytter den samme USB 3.0-kontrollerbrikken, men kombinerer dette med en Serial ATA 6Gbps-kontroller med to porter. Dette kortet er et PCI Express 4x-kort i stedet for PCI Express 1x slik som de fleste andre kontrollerne. For en harddisk av denne typen betyr det lite, men vi har sett på våre tester med USB 3.0-løsninger med harddisker i RAID og SSD-er koblet til via USB 3.0 at dette er et kort som gir bedre toppytelse. Prisen er cirka 250 kroner hos en rekke forhandlere. for den ekstra ytelsen trenger man imidlertid en ledig PCI Express 4x, 8x eller 16x-kortplass på hovedkortet.

LES OGSÅ: TEST: Asus U3S6 - Gi pc-en din raskere USB og Serial ATA

Ikke av de raskeste

Vi har fra før testet 3,5-tommers eksterne harddisker med USB 3.0-støtte fra Freecom, Western Digital, Buffalo og Samsung. I likhet med Freecom og Samsung benytter Verbatim her en harddisk fra Samsungs EcoGreen-serie. Dette betyr at harddisken har mer fokus på lavt strømforbruk, lav varmeutvikling og lavt støy- og vibrasjonsnivå enn ytelse. Buffalo Drivestation HD-HX03 og Western Digital My Book 3.0 benyttet harddisker med 7 200 o/min rotasjonshastighet, mens EcoGreen-serien til Samsung har 5 400 o/min rotasjonshastighet.

Blant de rimeligste eksterne harddiskene på markedet er det vanlig at det benyttes 5 400 o/min-harddisker. Tildels kan vi i våre tester også se store forskjeller - hvorvidt man vil merke noe til forskjellene blir litt avhengig av bruksområde. Mange vil benytte en ekstern harddisk til sikkerhetskopiering og lagring av litt større filer som bilder, musikk og video. Selv om man på en god del områder kan snakke om ytelsesforskjell på i størrelsesorden 20-30 prosent, tror vi ikke at de fleste vil merke spesiell forskjell.

LES OGSÅ:

TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

Modellen vi fikk inn til test fra Verbatim var med 1 terabyte lagringskapasitet. Den benytter en litt annen modell fra EcoGreen-serien enn 2 terabyte-versjonen, og vi tror at 2 terabyte-versjonen i praksis vil være litt tregere -- sette opp i mot de andre harddiskene vi har testet med Samsungs EcoGreen-serie. Harddisken som benyttes i 1 terabyte-modellen finnes ikke med 2 terabyte kapasitet, og dermed må det være en litt annen modell som benyttes. Det er imidlertid ikke snakk om spesielt praktiske forksjeller i ytelse eller støy.

USB 2.0 klarer maksimalt overføringshastigheter på i overkant av 30 megabyte i sekundet. Med Verbatim Desktop USB 3.0 Harddrive ser vi gjennomsnittlig sekvensiell lese- og skrivehastighet på rundt 85 megabyte i sekundet. Dette er tilsvarende det vi har sett på andre USB 3.0-harddisker med Samsung EcoGreen-harddisker. For de USB 3.0-harddiskene vi har testet med 7 200 o/min ser vi ytelse på over 100 megabyte i sekundet. 7 200 o/min-diskene har imidlertid størst effekt av raskere aksesstid på en del områder. Tar vi utgangspunkt i testprogrammet PCMark Vantage HDD, som blant annet tester filkopiering, virussøk, programoppstart, musikkimport, bildehåndtering m.m. klarer Verbatim og de andre USB 3.0-diskene med Samsung EcoGreen-harddisk fra 3 900 til 4 500 poeng, mens for eksempel Western Digital My Book 3.0 får over 5 500 poeng. På en del tester med filkopieringer i forskjellig størrelsesorden blir det i våre tester ofte liten praktisk ytelsesforkjell mellom de vanlige USB 3.0-diskene vi til nå har testet.

LES OGSÅ:

TEST: Winstar USB3.0 HDD Docking Station: Lynrask disk-dokking

Konklusjon

Verbatim Desktop USB 3.0 Harddrive kan være et utmerket valg for deg som ønsker en stor og rimelig ekstern harddisk. Med den prisen man nå ser på 2 terabyte-versjonen av denne harddisken ser vi ikke noen direkte hensikt i å kjøpe en harddisk med USB 2.0. USB 3.0 er bakoverkompatibelt og ytelsen harddisken leverer mot USB 2.0 blir som for mange andre USB 2.0-harddisker. Her er det USB 2.0-grensesnttet i seg selv om blir flaskehalsen.

Det skal også nevnes at Verbatim leverer med programmet Nero Backitup og Nero Burn Essentials for sikkerhetskopiering. Dette er en kurant og brukervennlig løsning for sikkerhetskopiering under Windows.

Samtidig er det små prisforskjeller opp til enkelte alternativer. Legger man til 300 kroner får man Western Digitals My Book 3.0, som med sin 7 200 o/min-harddisk er noe raskere. Et alternativ er også Samsungs Story Station 3.0 som koster cirka tusenlappen i 2 terabyte-versjon. Ytelsen her blir nok veldig lik, men Samsung har et litt stiligere kabinett.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung Storystation USB 3.0: Stor og rask