Usikker pc-forsikring

Får du frastjålet pc-en på ferie er det ingen automatikk i at reiseregningen dekker tapet. Forsikringsselskapene setter strenge krav til aktsomhet.
Det nærmer seg ferietid, men mange velger likevel å ta med deg sine bærbare pc-er på tur. Et ønske om å kunne lese litt å epost og kanskje jobbe litt gjør at mange datamaskiner blir med på ferielasset.

Dette er åpenbart et populært bytte for uærlige sjeler og svært mange opplever å få slikt utstyr frastjålet. Mange får seg også et sjokk når de oppdager at forsikringsselskapene setter strenge krav til aktsomhet skal man få tapet dekt.

-- Slike verdigjenstander er veldig utsatte. Derfor settes det spesielle krav til aktsomhet. Vi mottar svært mange slike krav og spesielt på sommeren, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Følg med

Blant reglene Europeiske Reiseforsikring setter opp er at verdigjenstander som pc-er, kamera, pda-er og mobiltelefoner på flyturer skal pakkes i håndbagasjen. Blir det skadet eller kommer bort med bagasje som er sjekket inn kan du som regel glemme å få noe igjen.

På bilturer stilles det også krav til aktsomhet. Verdigjenstander skal låses i bagasjerom på dagen og tas inn om natten.

Ved andre anledninger følger generelle regler om aktivt tilsyn. Blir pc-veska frastjålet på restaurant må du derfor argumentere godt for at du har tatt dine forfoldsregler, før du får sympati hos forsikringsselskapene.

-- Hovedregelen er at man må føre tilsyn. Hos oss har vi et øvre tak på verdigjenstander på 15.000 kroner. Dette bør man ha i bakhodet når man tar med dyrt utstyr på ferie, sier Venneland.

Fordi verdien på de eiendelene man tar med seg på reise er økende, mener hun mange bør vurdere tilleggsforsikringer.

-- Vår erfaring er at mange er underforsikret. Bærbare pc-er og annet utstyr blir i økende grad med på ferien og da kan det være smart å vurdere en egen verdisakforsikring, sier Venneland.

Gir ikke kaskodekning

Forsikringsklagekontoret, klageinstansen for misfornøyde forsikringskunder, bekrefter at det er mange som får seg et sjokk når reiseforsikringen viser seg ikke å dekke tap av dyre artikler.

-- Pc-er har blitt en vanlig reisegods, men det gjelder de samme regler for dette som for andre verdigjenstander, for eksempel videokameraer. Gjenstandene må oppbevares tilstrekkelig sikkert, sier administrerende direktør Elisabeth Berthelsen ved Forsikringsklagekontoret.

Hun peker på at mange også glemmer kravet om at man ved et tap eller skade må sannsyliggjøre at eiendelene faktisk er stjålet eller påført skadeverk.

-- Det er en generall oppfatning at reiseforsikring gir kaskodekning. Det gjør den ikke. Reiseforsirking er en utvidet tyveridekning utenfor hjemmet. Derfor holder det ikke at man har mistet pc-en eller selv påført den et støt. Du må kunne dokumentere med en viss grad av sikkerhet at den er stjålet eller skadet av andre, sier Berthelsen.