Uten exit

Uten exit

PROFILINTERVJUET: Arve Isaksen i Optical Storage har teft for agenturer. Veteranen har ingen planer om å gi seg.

- Ser du noen exit?

- Kanskje om 10-15 år, når jeg nærmer meg 80. Da er det på tide å sette opp Merklin-togbanen igjen og kjøre mest mulig Saab kabriolet.

Arve Isaksen har allerede tilbakelagt en mannsalder i it-bransjen. Han har pushet produkter til det norske markedet siden før programmeringsspråket Cobol. Som selger og distributør har han gjennom tredve år hatt nese for hva som er salgbart. Han sto i bresjen for produkter rundt cd-brenning, og jobbet tett med Sony og Philips. Han har nærmest bygget opp markedet for mobile skjermer i bil med Nextbase, og selskapet er store på navigasjonssystemer for bil. Teften har gjort Optical Storage til en betydelig nisjedistributør.

- En ting er teft. En annen ting er flaks. Vi har hatt mye flaks. Vi følger godt med på markedet, og må hele tiden komme opp med nye produktområder for å vokse, men har på ingen måte lykkes med alt. Vi har hatt vår andel med skivebom.

Karrieren begynte i fødebyen Trondheim. Selv på 60-tallet hadde byen en solid ingeniørutdanning. Arve Isaksen fant ut at han ville satse på teknologi, og startet på Trondheim ingeniørhøyskole.

- Det var snakk om forholdsvis analog teknologi. Vi satt og regnet på halvledere, men det var ikke engang integrerte kretser. Algoritmespråket Algol var det mest avanserte vi hadde, før Fortran etterhvert kom, som jo var lenge før Cobol. Det er virkelig lenge siden.

Isaksen satt der på skolen og punsjet koder og kort for harde livet.

- Kortene kom jo tilbake 34 ganger før kortbunken gikk opp. Det tok gjerne dager og uker for å programmere noe som i dag hadde gått på få timer. Men det var god læring i det.

Allikevel. Programmering var ikke nok. Isaksen hoppet over til økonomifaget, og fikk en grad i økonomi og administrasjon. Summen av de to fagene var nok til å komme seg til hovedstaden.

- Trondheim var en relativt død by på det tidspunktet. Jeg hadde et ønske om å komme meg ut. Helst til USA eller Canada. Jeg var på noen jobbintervjuer over der, men det var dårlige tider, og jeg slo det fra meg. I stedet ble det Oslo.

- Hvorfor Oslo?

- Jeg ville til en større by. Det var det viktigste. Men dette er jo så jævlig lenge siden nå. Det er vanskelig å si hva jeg egentlig tenkte på.

Arve Isaksen landet etter hvert ved Bislet og Rank Xerox. Det er gjerne noen selskaper som markerer en epoke. I Oslo var Cinet, Norsk Data, IBM og Rank Xerox toneangivende. Kollegaer fra den gylne tiden har en tendens til å henge sammen fremdeles. En lang rekke av dagens it-ledere er flasket opp i et av disse selskapene. Bransjen var ung. Den nye vinen. Det ble jobbet døgnet rundt. Samholdet var sterkt.

- Jeg bodde to minutter fra jobben, og jobbet gjerne fra sju om morgenen til åtte om kvelden, og så var det ut på byen og feste litt etterpå. Det var et veldig sosialt løp. Men sånn har vel ungdommen det i dag og.

- Har du kontakt med gamle kollegaer?

- Jada. Jeg har kontakt med en del folk fra Rank Xerox-tiden. Det var en spennende tid, med rask utvikling innen mange områder. Ikke minst var marginene svært gode. Det var jo eventyrlig.

Enhver selger som husker tilbake til 70- og 80-tallet forsvinner liksom litt i stolen. Inn i sitt eget hode. Det var jo eventyrlig. Volummarkedet de siste ti årene har ført til at man løper som gale for å selge mest mulig. Den gangen var det nok å selge en håndfull maskiner i kvartalet.

- I Xerox hadde jeg ansvar for alt som ikke var a4-kopiering. Dette var et nytt marked for Rank Xerox. Maskinene var dyre, og mange av produktene var nærmest statussymboler i næringslivet.

Det lyste av Xerox. Ikke glem at selskapet fremdeles sitter på en god del patenter på viktige it-innovasjoner fra den tiden. Det var Xerox som var først ute med ethernett. De var også innovatører innen fotokopiering, laserprintere, postskript, arbeidsstasjoner, grafisk brukergrensesnitt og vindusteknologi. På 70- og 80-tallet var de hotshot, selv om de merkelig nok ikke klarte å profitere på innovasjonene sine, i samme grad som Microsoft, IBM og Apple.

- Alle disse nye teknologiene var utviklet på forskningssenteret i Palo Alto, og det var jeg, i egenskap av markedssjef, som fikk ansvaret for å ta det videre til det norske markedet.