Utfordrer BI-spesialister

Utfordrer BI-spesialister

SAN FRANCISCO: Oracle introduserer Business Intelligence 10g og utfordrer dermed kjente spesialister innen forretningsanalyse.
SAN FRANCISCO: Forretningsanalyse, (Business Intelligence, BI), har vært et felt dominert av spesialistfirmaer som eksempelvis Cognos og SAS Institute.

Oracle Business Intelligence omfatter datavarehus (Warehouse Builder), rapportering (Discoverer), analyse via Microsoft Excel og BI Beans for spesialtilpasning via programvareteknologien Java Beans.

Stor støtte

BI 10g har omfattende støtte for metadata med rik datakvalitet. Det betyr at eksempelvis kundenavn som er stavet på forskjellige måter, blir synkronisert slik at det bare er én entydig navngivning for systemet.

Denne hovedklassifikasjonen av kunde har Oracle videreutviklet til et eget system, Customer Data Hub.

Fordi så mange fagfolk benytter regnearket Excel for oversikter og analyse, har Oracle inngått en avtale med Microsoft om bruk av Excel som grunnlag for å starte analysene. Konsekvensen er at det kommer en ekstra knapp på verktøylinjen i Excel med Oracle BI 10g.

BI 10g er nøye integrert med den nye versjonen av Oracles forretningssystem Oracle Application 11i.10 som ble lansert for to uker siden.

En av topp ti

Men Oracle har større ambisjoner enn sine egne kunder. For Oracle er analyse en naturlig videreutvikling.

-- Business Intelligence har kommet inn som en av de ti viktigste prioriteringene til CIO. Skal det lykkes, må bedriftene bygge et rammeverk, understreker Bill Hostmann, forskningsdirektør i analysefirmaet Gartner.

Tidligere var løsningen bare halvveis. Enkelte har hevdet at Microsofts SQL-server har hatt bedre analysestøtte i basen enn Oracle. Med den fullstendig integrerte løsningen er konsekvensen at Oracle Express fases ut.

-- For noen år siden satte vi i gang tiltak for å forenkle komplekse BI-omgivelser, sier Ray Roccaforte, direktør for BI og datavarehus i Oracle.

Ideen har vært å eliminere behovet for anskaffe en rekke punktløsninger som må integreres til en total løsning. Selvbetjening er et stikkord. Det skal være enkelt for brukerne å orientere seg.

Ved å klikke på en søyle i et stolpediagram vil BI 10 g fremskaffe alle dataene som danner stolpen. Ideen er å kunne bevege seg frem og tilbake uten å måtte tenke på hvor dataene kommer fra. Det er enkelt, siden alle data lagres i Oracles database med alle slags multidimensjonerte datasammenstillinger.

Tabeller

Resultatet av dimensjonene vises som tabeller i Excel. De kan vris og vrenges på avhengig av hvilke dimensjoner som skal analyseres.

-- Vi jobber for å skaffe de ansatte de dataene de virkelig trenger for å gjøre jobben sin, hevder Ray Roccaforte.

For å gjøre presentasjonen lettfattelig brukes stopplysfargene. Resultatene kan vises som visere på målere med de tre fargene. Viseren vil da enten vise rød, grønn eller gul. Oracle kaller det dashbord.

Alternativt kan det settes terskelverdier på dataene i tabellen i Excel, hvoretter cellene vil innta forskjellige farger. Endring av tidsperiode er bare å angi, år, kvartal, måned uke. Ved endring fremhentes relevante data og summeringene gjøres på nytt.

Demokratisere

Idéen er å demokratisere beslutninger med riktige data, til rett tid, til de riktige personene for de riktige beslutningene.

For å hjelpe kunder med Oracle Applications har Oracle utviklet 36 forskjellige dashbord, 225 nøkkeltall for analysene og 580 ferdiglagde rapporter.

Fra en slik rapport kan Oracle drille seg direkte inn i eksempelvis ordresystemet og se hva som ligger bak.

Hvis det viser seg at en vare ikke lenger selger så godt som forutsatt, kan BI 10g søke ved hjelp av en URL-adresse til Cnet for å finne frem til konkurrentenes alternativer for å forstå hvorfor produktet ikke lenger er så interessant. I de fleste tilfelle skyldes det prisreduksjon hos konkurrentene.