Utfordret av elektronisk stemmeavgivning

Utfordret av elektronisk stemmeavgivning

Dagens innspurt i den amerikanske valgkampen blir en prøve både for presidentkandidatene og velgerne. Kritikere spår problemer med de elektroniske stemmemaskinene.
En beregnet andel på 30 prosent av de amerikanske valgdeltakerne fordelt på 27 stater og DC, vil bruke elektroniske maskiner under stemmeavgivningen. Blant større stater som delvis benytter elektroniske stemmemaskiner er Ohio, Pennsylvania, Florida, Iowa, Colorado, Nevada og New Mexico, melder IDGs nyhetstjeneste i Washington.

Kan utsette resultatet

På grunn av problemer med stemmemaskinene, kan det ta flere dager før amerikanerne og verden for øvrig får vite hvem som blir den seirende presidentkanditat av George Bush eller John Kerry. Det hevder valgfondets direktør, Will Doherty.

De demokratiske og republikanske partiene har derfor sikret seg tusenvis av advokater som er klare til å smette inn på områder hvor det kan bli problemer med stemmeavgivningen.

Juks

-- Maskinene som går innunder navnet direct electronic recording machines (DREs), gir ikke amerikanerne noen indikasjon på hva som foregår inni maskinene mens de avgir stemme. Det kan by på problemer, blant annet i form av juks, sier Doherty.

Selv om stemmevagivningen formelt åpner i de 50 statene først idag, har det vært mulig å forhåndsstemme i flere stater. Det elektroniske stemmeavgivningssystemet har allerede rapportert om problemer i 16 stater.

Blant annet har stemmemaskinene i Florida krasjet ved flere tilfeller. Oppgitte amerikanere har rapportert at selv om de stemte Kerry, viste maskinen at de stemte på Bush.

Prosessen har imidlertid sørget for at oppvakte stemmegivere sålangt har kunnet rette opp feilen. Mer enn 300 stemmegivere vil være gjenstand for problemer under valget, mener kritikere til de elektroniske maskinene.

Rekordoppslutning

Men ikke alle er like kritiske til elektroniske stemmemuligheter. Information Technology Association of America (ITAA), mener problemene som har oppstått i forbindelse med stemmeavgivningen kan relateres til selve registreringen velgerne må igjennom før de avgir sin stemme.

Organisasjonens president Harris Miller, beskriver e-stemmer blant forhåndsgiverne som en suksess og tror elektronisk stemmeavgivning er noe som kommer for fullt.

-- Jo flere som stemmer jo mindre er muligheten for at det oppstår problemer, sier Miller.

Det er forventet rekordoppslutning blant amerikanske velgere som vil avgi sin stemme før det blir endelig avgjort hvem av partene som får trumfet gjennom sin presidentkandidat, republikanerne eller demokratene