UTSATT: Det er Android som er mest utsatt for utpressingsvare på mobile enheter. Det er ikke så rart, siden mer enn åtte av ti slike enheter bruker operativsystemet.

UTSATT: Det er Android som er mest utsatt for utpressingsvare på mobile enheter. Det er ikke så rart, siden mer enn åtte av ti slike enheter bruker operativsystemet.

Utpressingvare rammer mobiler

Utpressingsvare som låser mobiler har blitt vanligere. Her er noen tips for å beskytte seg.

Vi har blitt vel kjent med utpressingsvare på pc-er, som de siste årene har blitt en stor trussel. Dette er bare begynnelsen, for nå rettes angrepene også mot mobile enheter, skriver våre kolleger i Techworld.se.

Dette er basert i en rapport som sikkerhetsselskapet Kaspersky publiserte i sommer. Her observerte de at det har skjedd en firedobling av angrepene mot sine kunder det siste året, sammenlignet med året før.

Også Intel Security har sett en økning i angrepene mot mobile enheter, og utpeker utpressingsvare som den største trusselen.

Hva gjør de?

Mobil utpressingsvare følger ofte en annen modell enn de som er rettet mot pc-er. Det er ikke like vanlig at de krypterer dataene som er lagret på mobilen, de satser ofte på å låse ned mobilen, slik at brukeren ikke kan logge inn.

Det er foreløpig en blandet kvalitet på disse angrepene. Enkelte varianter nøyer seg med å vise et skjermbilde som truer med å gjøre skade om du ikke betaler, mens andre er fullblods skadevare som stenger deg ute fra enheten.

Både Android og Ios?

Foreløpig har denne skadevaren først og fremst vært rettet mot Android. I løpet av sommeren har det vært sett kapring av Icloud-kontoer med påfølgende krav om løsepenger på mobilen, men dette er ikke utpressingsvare slik vi vanligvis tenker på det. Det er mer et tyveri av innloggingsdata dette handler om.

Hvordan beskytte seg?

Det første tipset er akkurat det samme som det som gjelder for pc-er: Ha gode sikkerhetskopier av enheten. Husk også på at minnekort som brukes til lagring må sikkerhetskopieres.

For det andre er det smart å kun holde seg til leverandørenes egne app-butikker. Både Google og Apple jobber med å holde innholdet på sine app-butikker rent, mens jailbreakete Iphoner og apper du finner andre steder på nettet er vanskeligere å si noe om.

I tillegg er det viktig å ha et bevisst forhold til hvilke rettigheter du gir appene du installerer. Mye enklere skadevare sniker seg til større tilgang enn det de fortjener.

Det aller meste av skadevare i dag, enten det dreier seg om pc eller mobile enheter, sprer seg via epost. Dermed er det også viktig å bruke hodet før du klikker på lenker som kommer i epost fra suspekte eller ukjente avsendere.

Til sist kommer også et tips som vi kjenner igjen fra pc-verdenen: Hold programvaren på enheten din oppdatert. Sikkerhetsoppdateringer er det ingen grunn til å vente med å installere, bare gjør det til å vane å ta jobben når enheten tilbyr det oppdateringer, særlig av operativsystemet.