Utroskap fra Dell

Dell har vært en av Intels mest pålitelige kunder, men nå er også AMD tatt inn i varmen.

I første omgang har Dell uttalt at de vil ta i bruk AMDs Opteron-prosessorer i enkelte av sine nettverktjenere. Foreløpig er det ikke direkte uttalelser om AMD-prosessorer for stasjonære- og bærbare PCer blir tatt i bruk av Dell. 

Prestisjemessig har avtaler med Dell stor betydning. At Dell går for Opteron viser en større aksept for AMDs teknologi og produkter som også kan komme andre leverandører av nettverkstjenere tilgode. Et av Opterons sterkeste sider er strømforbruk/varmeutvikling sett opp i mot ytelsen, samt en mer effektiv arkitektur spesielt når man har flere enn to prosessorer.

 

Frykter leveringsproblemer

 

Sannsynligheten for at Dell tar i bruk flere av AMDs prosessorer blir også langt høyere når AMD først har fått innpass i ett markedessegment. Dell har uttalt at de over lengre tid har evaluert AMDs produkter, men at de har vært skeptiske til produksjonskapasiteten.

 

For Opteron, og det volumet som er i dette markedet, er det trolig ikke problemer for AMD. Om selskapet imidlertid er i stand til å etterkomme etterspørselen fra svært store PC-produsenter på vanlige prosessorer blir et mer åpent spørsmål.

 

Hvordan Intels neste prosessorgenerasjon er for vanlige PCer, både når det gjelder pris og ytelse, kan nok være en avgjørende faktor. For bærbare PCer står Intels Centrino-plattform svært sterkt i markedet, og det kan her være vanskeligere å selge AMD-baserte løsninger.

 

Redusert inntjening

 

For vanlige PCer har inntjeningen til Dell hatt en kraftig reduksjon. Ifølge Dell skyldes dette sterkere priskonkurranse fra de andre større PC-produsentene. Man skal ikke se bort fra at Dell ønsker å legge press på Intel når det gjelder priser og samtidig dra nytte av at AMD har et sterkt ønske om å få til en utvidet avtale med Dell og dermed være villige til å gi ekstra gode priser.