Adobe raser mot Iphone-utvikling

Adobe raser mot Iphone-utvikling

Dropper Apple og konsentrerer seg kun om Android.

Apple har tilsynelatende lite til overs for Adobes Flash-plattform, og holder Flash på armlengdes avstand i både Iphone og Ipad.

Adobe har laget en løsning for å løse problemet. Creative Suite 5 har funksjonalitet for å gjøre Flash-applikasjoner til Iphone-applikasjoner, slik at også Iphone-brukere kan nyte godt av blant annet alle Flash-spillene som utvikles.

Kan bli ulovlig

Men Apple gikk nylig ut og forbød utviklere fra å skrive programmer i annet enn Objective-C, C, C++ eller JavaScript. De forbød dem også å kalle på private api-er, klassebiblioteker og grensesnittene som koderne bruker.

Og slik Adobe tolker det, kan deres "Flash"-Iphone-programmer bli ulovlige i App Store.

- Utviklere bør forbrede seg på at Apple vil fjerne eksisterende innhold, skriver Flash-utviklingssjef Mike Chambers i Adobe på sin blogg.

At Flash kan komme i mer tradisjonell form på telefonen ser han på som temmelig urealistisk. Adobe vil derfor legge ned arbeidet med sin Flash-til-Iphone-løsning.

"Binder utviklerene"

Chambers mener at målet med Flash hele tiden har vært å muliggjøre utvikling på tvers av plattformer. Og at Apple stikker store kjepper i hjulene for denne visjonen.

- Det er akkurat det motsatte av hva Apple vil. De vil binde utviklere til deres plattform, begrense utviklernes muligheter og gjøre det vanskelig for utviklere å utgi programvare til andre plattformer, skriver Chambers.

Betyr dette at alt arbeidet som ble lagt ned i løsningen for Flash til Iphone var meningsløst? Nei, mener Chambers.

Flere mot Android

For det finnes andre mobile plattformer enn Iphone. Heldigvis, som Chambers skriver. Og disse plattformene kan nå nyte godt av arbeidet som er lagt ned.

Ifølge Chambers så konsentrerer Adobe all sin kraft inn mot Googles Android-system, både for mobiler og nettbrett. Og de skal ikke være alene.

Han viser til flere utviklere som nå gir opp Iphone, og vender seg mot Android. Chambers mener det Apple gjør er skadelig for både utviklere, bransjen og kundene. Som han sier:

- Vi ser begynnelsen på en stor endring i industrien. Og jeg tror de åpne plattformene vil vinne over de lukkede plattformene, som den Apple prøver å lage.

Apple har, stikk i strid med tradisjonen, kommet med et tilsvar mot påstandene. Til Cnet forteller talsperson Trudy Muller i Apple følgende:

- Det er noen som har misforstått. Det er HTML5, CSS, Javascript og H.264 (som Iphone og Ipad støtter) som er åpne standarder. Det er Adobes Flash er lukket og propritær.

Utvikling Og Metode