Forskningsprosjektet Agile 2.0

Fem-årig forskningsprosjekt skal tilpasse smidige metoder for store og distribuerte prosjekter.

Publisert Sist oppdatert

For snaut 14 år siden dukket de første smidige metodene for utvikling opp i USA. Norske utviklere har vært ganske raske til å trykke metodene til brystet, og det å bruke en smidig-variant i prosjektet er mer eller mindre blitt standard praksis.

- Tidligere var mange skeptiske til smidige metoder, særlig i store, strategiske prosjekter. Nå er smidig utvikling førstevalget i de fleste prosjekter, sier prosjektleder Kjetil Røe i Steria, som deltar i forskningsprosjektet på vegne av Steria.

- Det skyldes at smidige metoder gir en helt annen fleksibilitet og legger forholdene til rette for kontinuerlig forbedring underveis i prosjektet, fortsetter han.

Likevel er det flere som peker på at smidige metoder kan komme til kort, spesielt når det gjelder store og distribuerte prosjekter der det kan være utfordrende å koordinere arbeidet til flere forskjellige team, gjerne på tvers av fysiske lokasjoner.

Forskningsprosjekt: smidig 2.0

Forskningsprosjektet «Agile 2.0», med oppstart siste uka i oktober i år, har som mål å legge grunnlaget for "neste generasjon" smidige utviklingsmetoder. Slik det er i dag brukes smidige metoder også for større prosjekter, selv om oppfatningen generelt sett synes å være at metodene passer best for mindre prosjekter med små og selvstyrte team.

Å tilpasse smidige metoder for større prosjekter ansees som utfordrende av mange i bransjen. Dette er dessuten et område som det er forsket svært lite på så langt.

Nå skal forskere fra Sintef og NTNU i samarbeid med Kantega, Steria og Kongsberg Defence & Aerospace forsøke å knekke koden på hvordan smidig-metodene kan tilpasses for store prosjekter.

Forskerene vil også samarbeide med internasjonale miljøer, som Aalto-universitetet i Finland, Blekinge Tekniska Högskole i Sverige, Irish Software Engineering Research Centre og University og Texas.

Røe forteller at Steria, som jevnlig bruker smidige metoder i store prosjekter, ser frem til å bidra til forskning på feltet. Han har stor tro på at selskapet kan lære mye av å delta i forskningsprosjektet Agile 2.0.

- Ikke minst synes jeg der er interessant å få bedre tilgang til dokumentasjon og resultater fra smidige prosjekter i andre land.

Forskningsprosjektet skal gå over fem år, og skal undersøke hvordan smidige metoder kan tilpasses store prosjekter og distribuert utvikling.