Gjør seg klare for Scala-fest

- Flatmap-konferansen var helt tullete bra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Den 12. og 13. mai arrangerer ildsjelene i konsulentselskapet Arktekk flatMap(Oslo), en konferanse for Scala- og funksjonell programmering-entusiaster på Doga (Norsk Design- og Arkitektursenter) i Oslo.

Konferansen, som arrangeres for tredje gang i år, har allerede etablert seg godt i miljøet, og trekker deltakere fra hele verden. Antallet er også doblet fra i fjor, og det er nå plass til 200 deltakere.

- Tullete bra

Computerworld har slått seg ned på kaffebar på Aker Brygge i Oslo med de tre Flatmap-arrangørene Kaare Nilsen, Morten Andersen-Got og Jon-Anders Teigen. De er veldig gira på å fortelle om konferansen. Og de gleder seg veldig.

- Det er tredje gangen, og vi klarer å samle fagfeltet i Europa. Konferansen var helt tullete bra i fjor, og vi tenkte at "nå kan det ikke bli bedre". Men det topper vi. I år blir det enda bedre, forteller Nilsen.

- Ja, vi var jo veldig fornøyd med konferansen i fjor. Den var gøyal og liten det første året, større i fjor, og i år blir det minst like bra, legger Teigen til.

Programmet er stort sett i boks, med noen enkelte ubekreftede foredrag her og der. Vi finner flere kjenninger, både fra Norge og det store utlandet som skal fore deltakerne med tips, trender og erfaringer. Blant andre Simen Fure Jørgensen fra Iterate, Brendan McAdams fra Netflix og JSON-guru Jon Petty.

- Netflix er jo tunge brukere av Scala. De skal fortelle hvordan de bruker Scala, og det blir gøy å se erfaringene de har gjort seg, sier Teigen.

I tillegg kommer selveste Scala-grunnlegger Martin Odersky i egen høye person for å holde åpningstalen og delta på konferansen.

Fra begynner til avansert

Det er et mål for Flatmap 2014 at konferansen ikke bare skal være påfyll og inspirerende for de som allerede er kjent med Scala og funksjonell programmering, det skal også være noe både for ledere og de som er nysgjerrige på om disse temaene kan være nyttig for dem.

- Progrmmet er godt og variert, helt fra de som dypper tåa i funksjonell programmering til de som har gjort det i en årrekke. Det blir ikke bare foredrag, men også workshops med to timers dypdykk der man kan skrive kode selv, sier Teigen.

Workshops spenner bredt, og går fra intro til Scala, funksjonell programmering i Java 8 til for eksempel avansert bruk av makroer i Scala. Det er mye tilpasset innhold, og målet er at alle skal lære noe.

- Det er stort spenn i vanskelighetsgrad, og vi har satt opp programmet slik at det ikke sal bli så mye krasj mellom de som har litt og de som har mye erfaring, forteller Nilsen.

Scala og funksjonell programmering er fortsatt forholdsvis nytt for mange, og det er dermed også spennende å kunne dele og høre erfaringer fra større prosjekter. Fortsatt er det jo ikke snakk om mainstream. I hvert fall ikke helt enda.

- Nå er det kjørt flere store prosjekter, og det er blitt internasjonalt. Det er stigende interesse og aktivitet, så det er bare å hive seg på, sier Teigen.

Ta med sjefen

I samme ånd er det i år er det også et eget track for ledere, myntet på å skape forståelse om funksjonell programmering for de som ikke programmerer selv. Initiativet skal demonstrere hvorfor funksjonell programmering ikke bare er gøy for utviklere, men også bra for business, mener arrangørene.

- En ting er jo å fortelle menigheten at dette er kult, slik at vi kan orientere oss om hva som kommer og hva som er nytt, men det er også viktig å påvirke beslutningstakere også, sier Nilsen.

Ledere som er interessert i å lære mer om Scala og funksjonell programmering kan ta kontakt med arrangørene for å melde seg på. Deltagelse på "Flatmap(CEO)", som de spøkefullt kaller det, er gratis. Det gjelder å spre ordet , mener arangør-trioen. Tanken er i alle fall at dette sporet kan bli en viktig del av konferansen fremover.

Lederne er forresten også invitert til å delta på Flatmap-festen på kvelden på første konferansedag.

Flatøl

Konferanser er ikke bare foredrag, workshops, læring og erfaringsutveksling. Det sosiale er også en viktig del, og kvelden den 12. skal Flatmap-erene få kose seg i festlig lag med hjemmebrygget øl.

Arktekk har nemlig et lite bryggeri som produserer noe godt å drikke for konferansen.

- Vi har brygget aktivt en stund nå, og det blir hjemmebrygget øl på festen. Fatene åpnes i fire til fem-tida, før siste foredrag, forteller Andersen-Gott.

Det blir en bra avslutning på dagen når man sitter med et glass hjemmebrygg og høre på dagens siste, teknisk spennende, foredrag, mener han. Brygget kan forresten nytes i konferansegaven, som i år er et custom ølglass.

- Det er ikke rart vi gleder oss. Dette er jo konferansen vi skulle ønske vi kunne gå på selv da vi var litt ferskere i faget. Det er jo ikke bare for oss selv, men også for å dele at funksjonell programmering er gøy, avslutter Teigen.

flatMap(Oslo) 2014 arrangeres 12. til 13. mai i år på Doga i Oslo. Du finner mer informasjon om konferansen her .