Google dropper Javaone

Google dropper Javaone

Oracles søksmål kan splitte Java-miljøet, mener analytiker.

Google vil ikke delta på neste måneds Javaone-konferanse, som er sponset av Oracle. Grunnen er at Oracle har saksøkt Google for misbruk av Java-patenter i sitt mobile operativsystem, Android.

Google mener det blir umulig å diskutere strategi og åpen kildekode med ”et søksmål mot Android og åpen kildekode” hengende over seg.

- Vi har deltatt de siste seks årene, og personlig har jeg holdt foredrag på alle Javaone-konferansene bortsett fra den første i 1996. Vi er veldig lei oss for at vi ikke kan komme i år, skriver Joshua Bloch i Googles åpen kildekode-avdeling i et blogginnlegg.

Splitter Java

Boikotten av Javaone-konferansen kan være begynnelsen på en fragmentering av Java-språket og Java-miljøet, tror IDC-analytiker Al Hilwa.

- Det er i hvert fall en alvorlig mulighet for en oppsplitting av Java. Jeg blir ikke overrasket dersom Google lanserer sitt eget Java-liknende språk som de bruker i Android under et nytt navn, og fjerner seg fra Java.

Ingen "hellig krig"

Hilwa mener imidlertid ikke at søksmålet er kamp mellom Oracle og åpen kildekode.

- Jeg har aldri skjønt hvorfor det er mer hellig å tjene penger på programvare gjennom reklame, tjenester, enheter eller hva som helst annet enn direkte lisensiering for å bruke den. Jeg kan skjønne det hvis selskapet drives uten profitthensyn, men det er ikke tilfellet her. Vi snakker om to megalønnsomme selskaper med store investeringer i programvare, mener Hilwa.

Utvikling Og Metode