Henger ut slappe utviklere

Henger ut slappe utviklere

Nye Smeedee gir oversikt over alt fra latsabber til tidsfrister.

På Capgemini i Trondheim sitter 28 år gamle Gøran Hansen og utvikler systemet Smeedee, sammen med deltidsansatte studenter. Smeedees mål er å gi smidige utviklere smidig informasjon på en smidig måte.

- Da jeg jobbet som utvikler på testdrevne prosjekter med smidige metoder, ofte Scrum, var det mange ting jeg gjerne ville vite. For eksempel hvor mange arbeidsdager det var igjen i daværende iterasjon, om systemene virket og hvordan vi lå an til å levere det vi forpliktet, forteller Hansen.

For å finne ut av dette, måtte Hansen oppsøke diverse kilder. Videre måtte dataen analyseres, og utvikleren syntes det hele ble tungvint.

- Jeg fikk lyst til å snu det hele på hodet. Jeg ville gi denne informasjonen til prosjektdeltagerne uten at de måtte spørre om det.

Oppdragende effekt

Dermed kom han på ideen om å lage et system som ga denne informasjonen i et lettfattelig format, som for eksempel kunne vises til utviklerne på en storskjerm midt i kontorlandskapet. Ideen ble lagt frem for Capgemini i 2008, og Hansen fikk lov til å realisere prosjektet. En del av opplegget var å inkludere studenter i arbeidet, og de har vært med på utviklingen også etter at de jobbet med Smeedee i sommerferien.

Smeedee er nå i en pilotfase. Vital i Trondheim bruker systemet, og Hansen får tilbakemeldinger om feil og mangler. Når denne fasen er over, kan systemet utgis i beta, og fungerende kode frigis. Systemet brukes også under egen utvikling, gjennom såkalt "dogfooding". Det vil si at man selv bruker det man utvikler.

- Det vi oppdager er at Smeedee har en oppdragende effektiv på utviklerne, forteller Hansen.

Avslørte syndere

For Smeedee skal ikke bare opplyse om hvordan det smidige prosjektet ligger an. Det skal også vise hvordan den enkelte utvikler klarer seg. For eksempel sier systemet fra når late utviklere unnlater å skrive gode kommentarer til kodeendringer. Smeedee vil da blinke sine varsellamper, og navn og bilde av utvikleren vil lyse mot alle involverte.

- Alle i kontorlandskapet vil se det, og man kan spørre "Hei du, hvorfor gjorde du det?" forklarer Hansen.

Det samme skjer om noen "break-er build-en", som Hansen sier. Altså om den koden ikke vil la seg kompilere. Da vil en lyd av knusende glass ljome gjennom lokalet, og bilde av den ansvarlige blinke på Smeedee-skjermene.

- Det er det siste man vil. Dermed blir folk veldig obs når de gjør endringer, og kjøre gjennom alle tester før sjekker inn ny kode, sier Hansen.

Men hva med utviklerne? Blir man ikke nervøs av å bli "hengt ut"? Les videre på neste side!

Utvikling Og Metode