Her er planen for årets Javazone

Norges viktigste programmeringskonferanse starter neste uke. - Det er ikke noe stress, forteller arrangørene. Blant talerne er Googles Lars Bak, som har vært med å utvikle språket Dart.

Publisert Sist oppdatert

Neste uke, 9. til 11. september, braker det igjen løs med Javazone i Oslo Spektrum. Årets de facto Java-happening i Norge samler 2.500 utviklere til tre hele dager med foredrag, lyntaler, workshops, sosialt samvær og god mat. Pågangen vokser fra år til år, og da registreringen åpnet, ramlet det inn 500 påmeldinger på fem minutter.

Javazone er årets begivenhet for Java-folket.

Vi har satt oss ned med leder for Javazone 2014, Espen Herseth Halvorsen, og Helge Jenssen, leder for programkomiteen. Begge er erfarne Javazone-deltakere, og har også sittet i ledelsen for arrangementet for henholdsvis tredje og fjerde gang.

Full kontroll

Jenssen forteller at det meste er på plass når det gjelder program, og at alt er under kontroll. De gleder seg til å invitere Java-folket til Spektrum.

- Det er jo alltid noe som dukker opp, men det aller meste er på plass, forteller Halvorsen.

- Det er ikke noe panikk?

- Neida, det er ikke noe stress. Vi sitter jo her og prater med deg, svarer Halvorsen, og Jenssen legger til at det nok er noen av foredragsholderne som er mer stresset enn arrangørene. Ting er i rute, og vel så det.

Tradisjonen tro er det ikke noe overordnet tema for årets Javazone, selv om det er fem-seks temaer og trender som går igjen, som erfaringsforedrag, sikkerhet, frontend og selvsagt språkfronten. Java 8 er i vinden, så det blir litt mindre av de alternative språkene enn det for eksempel var under fjorårets arrangement.

Blant foredragsholderne finner vi både kjente og nye, norske og gjester fra det store utland. Blant annet tar Kent Beck, kjent for programmeringsmetodene Agile og Extreme Programming turen for å snakke om design av programvare, mens Simen Sommerfeldt skal dele tanker og erfaringer om «tingenes internett». Det er i det hele et bra knippe med kjente speakers i år.

2.300 DELTAKERE: Expo-området under Javazone 2013 i Oslo Spektrum. Foto: Leif Martin Kirknes

Spesielt gjevt synes Jenssen det er å ha fått med Googles Lars Bak. Han skal snakke om programmeringsspråket Dart, som han har utviklet i samarbeid med Kasper Lund.

- Det er ikke så enkelt å få speaker fra Google, så det er veldig gøy, forteller Jenssen.

Ikke rent få av foredragsholderne på Javazone står dessuten på scenen kanskje for aller første gang, i hovedsak norske. Jenssen påpeker at det er flere som prøver seg her først, som senere dukker opp på speakerlisten på konferanser i utlandet. På Javazone er det lov å prøve seg, og videoer legges ut i etterkant slik at alle som er interesserte, men ikke kan delta, likevel får med seg det som skjer. Konferanser bruker dessuten slike videoer for å finne spennende speakers til eget arrangement.

- Det er jo også litt gøy å kombinere de store internasjonale med de norske, og kjente med mindre kjente. Det er en fin kombinasjon med de som har holdt på i 20 år og nye, sier Jenssen.

Noe som er nytt i år er dessuten en hel dag med workshops i forkant av arrangementet. På tirsdagen kan alle som har billett til Javazone velge mellom hele seks stykker.

It-festen er også med, og arrangeres i år igjen på Rockefeller. Her kan Java-gutta friste med bandene Ultrasheriff, Skambank og mer, inkludert partnerband. Eget lyst mikro-brygg står på menyen, brygget av det trønderske mikrobryggeriet Austman.

Velkommen til Spektrum!

Javazone arrangeres på Spektrum i år også, slik det har vært siden 2007.

- Vi er en bykonferanse, slik som Øya er en byfestival. Det er ikke ønskelig å legge til et større lokale utenfor byen, som for eksempel Lillestrøm eller Fornebu, påpeker Jenssen.

Plassmessig mener arrangørene Spektrum uansett er perfekt. Javazone skal ikke bli alt for stort, og det skal være mulig å mingle i expo-ompådene der partnerne har sine stands uten å tråkke på tærne til hverandre. Det er viktig at man skal kunne bevege seg noenlunde fritt, og unngå kø og knuffing på gulvet.

- Det skal jo ikke bli for fullt heller, slik at folk ikke kommer inn på foredragene. Det er ikke ideelt. Vi havner på ett sted mellom 2.000 og 2.500 deltakere, forklarer Halvorsen.

- Det er bra for deltakere og partnere, og vi slipper evig kø-gåing, legger Jenssen til.

Riktignok kan det bli litt kø på de populære matserveringene, spesielt når det er lunsjpause, men de fleste får seg noe å spise på ett par minutter også i rushen. Dessuten lover Halvorsen at maten blir enda bedre enn i fjor, og byr på to flere restauranter enn det var i fjor. Totalt blir det ni serveringssteder, i tillegg til eventuelle snacks og småsaker hos noen av partnerne.

For de som lurer er selvsagt nerde-favoritten «The Flying Culinary Circus» med i år også.

- Det er viktig med litt god mat, påpeker Jenssen.

Javazone Academy

Javazone arrangeres av rundt 50 frivillige som står for planlegging og gjennomføring, og 50 studenter som jobber som frivillige under selve arrangementet. Dette er veldig populært tilbud blant it-studentene, og i år var det nesten 100 stykker som ønsket å hjelpe til.

- De får dele Javazone-opplevelsen med å være frivillige. Uten dem ville vi ikke klart å lage Javazone, påpeker Halvorsen.

Ettersom det er mange studenter som ønsker å være med i Spektrum, men kanskje ikke har råd eller mulighet til å delta som frivillig eller besøkende, har Javazone en gladnyhet i melde. Nytt i år er nemlig Javazone Academy, et eget opplegg for studenter. 11. september i Oslo, 20. oktober i Trondheim og 21. oktober i Bergen kan studentene få en smakebit av Javazone-opplevelsen.

- Vi samler studentene på henholdsvis Studentersamfunnet i Trondheim eller Det Akademiske Kvarter i Bergen. Vi har med noen foredragsholdere og partnere, og ordner med matservering, forteller Jenssen.

- Oslo-studentene får komme på Javazone i Spektrum, men i regionene kommer vi til dem, legger Halvorsen til.

Han presiserer at Javazone er et sted for å spre kunnskap, ikke tjene penger. Derfor synes han det er viktig og riktig å spre denne kunnskapen, i samarbeid med linjeforeningene på skolene.

Finn easteregg, vinn billett

Javazone har en tradisjon med å produsere stilige og gøyale videoer for å reklamere årets arrangement. I år ble det laget tre korte videoer, og folk kunne stemme frem tin egen favoritt. Omtrent 100.000 stemte, og favoritten «Game of Codes» ble laget.

Her er det også en utfordring. Javazone-folka har tross alt en snev av nerd i seg, og de er glade i eastereggs - små hemmeligheter som kun invidde eller skarpe folk kan finne og kjenne igjen.

- Det hender jo at vi legger inn småting. Ofte er det noen eastereggs her og der, sier Halvorsen med et glis.

For noen år siden kunne man for eksempel finne en nedtelling til Javazone i binært format, skjult i kildekoden på arrangementets nettsider.

I år kan en smarting finne en hemmelighet i årets Javazone-video, og vinne en billett. Så langt er det bare én fyr, en utvikler fra Tyskland, som har funnet den.

- 250.000 har sett videoen, men bare én har funnet hemmeligheten, påpeker Halvorsen.

Tar du utfordringen? Se video (og kanskje vinn billett til Javazone 2014) «Javazone 2014: Game of Codes» her: