Her sitter Bergens beste

Her sitter Bergens beste

Pixelpark forener utviklere, animatører og spillmakere.

Xhibition-bygget ligger et steinkast fra Torgallmenningen, rett bak kjøpesenteret Galleriet. Vi tar en skranglete heis opp i fjerde etasje. På den andre siden av døren ligger en romstasjon. Flere innovative selskaper holder hus i nydesignede lokaler. Resepsjonen er hentet som klippet ut av en science fiction-film fra 70-tallet, hvor kaffemaskinen er det eneste som ligner et hvilket som helst annet selskap. Møterommet har biljardbord hvor den kongeblå filten matcher sofaene.

- Interiørarkitektene ville ta den enda lengre ut. Vi måtte nesten stoppe dem litt. Men det har blitt supre lokaler for vår del, sier Thomas Berland, produsent og tidligere daglig leder for Bug.

Selskapet driver blant annet med animasjon, 3d og reklame, og okkuperer størsteparten av arealet i etasjen. Berland viser rundt.

- Her gjøres klipp og etterarbeid. I det innerste rommet gjøres lydetterarbeidet, og vi har et eget rom for innspilling av

Kreativ miks

Pikselparken er en konsekvens av at flere av selskapene har samme eiere. Samtidig har man forsøkt å lage en miks av selskaper som jobber kreativt med teknologi, slik at man kan spille på hverandres kompetanse. Spillteknologi, programvare for visning av digital kinofilm, reklameproduksjon, animasjonsfilm og tv er noen av aktivitetene som foregår på huset.

- I stedet for å spre oss rundt i byen valgte de å plassere alle her. Det har gitt gode resultater. Det er veldig mye god grafisk kompetanse samlet på liten radius, noe som er nyttig i en del prosjekter. En kaffe med en kompetent person er aldri langt unna, sier han.

Ansatte rekrutteres fra hele verden. Mange er selvsagt fra Bergen, men det er også folk fra Italia, Sri Lanka, Australia, Romania og England. Det er til og med et par stykker fra Oslo.

- Vi har et ungt og internasjonalt miljø. Vi søker etter folk internasjonalt, og ikke bare i Norge. Kriteriet er at man må være god i engelsk. Om en tekniker ikke snakker norsk har ingenting å si.

Bergen har satset mye på å etablere ulike it-klynger. Flere statlige, regionale, kommunale og også private inkubatorer bidrar til å hjelpe lovende teknologiselskaper opp og frem. Pixelpark er ikke underlagt noen offentlig klynge, men er et eksempel på at teknologitetthet har mye for seg.

3d-animasjon

- Det er bra for Bergen. Jeg vet at politikere er stolt over hva vi har fått til her. Bergen er verdensledende innen dette området. Vi trenger ikke dra til Oslo eller London for å finne de beste, sier Berland.

Tv2 har vært et motor i utviklingen. Mange selskaper har vokst seg store i kjølevannet av landets nest største tv-kanal. Vizrt leverer avanserte grafiske løsninger med enkelt brukergrensesnitt til hele verden. Storm har blitt store innen værdata og grafisk fremstilling av værprognoser. Bug slo seg opp med korte snutter før og etter reklamepausene på Tv2.

- Da vi startet i 95 var det med animerte snutter for Tv2. Vi var tidlig ute med 3d og har alltid vært ambisiøse når det gjelder å ta i bruk ny teknologi vi mener er kommet for å bli. I begynnelsen var oljebransjen og Tv2 de viktigste kundene.

- Og i dag?

- Både oljebransjen og Tv2 er fremdeles viktige, men vi er ikke avhengig av dem på samme måte som før. Vi har mange ben å stå på.

Utvikling Og Metode