IBM bygger kjernefysisk barnevakt

IBM bygger kjernefysisk barnevakt

Rekordrask superdatamaskin skal passe på USAs atombomber.

USAs nukleære arsenal, altså deres atombomber, blir stadig eldre. For å være sikre på at de fungerer hvis presidenten tar frem ”Kofferten” og skyter med skarpt, har IBM fått beskjed om å lage en superdatamaskin som skal beregne hvem som er operative, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Det er det amerikanske Energidepartementet som har bestilt regnemaskinen, og den kommer til å bli plassert på Lawrence Livermore National Laboratory i California.

- Problemet med vårt atombombe-arsenal kan sammenlignes med et du kanskje har hjemme, om du har hatt en bil stående ubrukt i garasjen i 20 eller 30 år. Hvordan kan man vedlikeholde bilen i løpet av den tiden, og samtidig være sikker på at den vil starte når den skal? sier assisterende avdelingssjef for avansert teknologi, Mark Seager, ved Lawerence Livermore.

LES OGSÅ: Shaheen blant verdens raskeste

Forskere har jobbet med problemet lenge, men trenger et kraftigere system for å beregne områder innen fysikken de ennå ikke har taklet, og finregne på feilmarginer.

Den nye superdatamaskinen skal hete ”Sequoia” og være klar til innsats i 2012. Den bygger på den samme teknologien som Blue Gene/Q, en maskin IBM nå jobber med.

Sequoia skal ha en kapasitet på 20 petaflops, eller 20.000 billioner flyttallsoperasjoner per sekund. Til sammenligning kan dagens raskeste superdatamaskin, IBMs Roadrunner, levere hastigheter på 1.1 petaflops.

Superdatamaskinen tar stor plass. Den kommer til å bestå av 96 serverrack over et område på størrelse med en tennisbane.

LES OGSÅ: Superdatamaskin skal avgjøre klimatrusselen

Utvikling Og Metode