IE6 og 7: - en utviklers mareritt

IE6 og 7: - en utviklers mareritt

Hadde Microsoft fulgt web-standarder ville mye vært enklere for mange, mener Operas teknologidirektør som forklarer hvorfor Opera klager Microsoft inn for EU.

Mange Opera-brukere opplever at enkelte sider ikke blir riktig vist i deres nettleser. Det får dem til å forlate den norske nettleseren. Men grunnen er mangelfull implementering av vedtatte web-standarder i Microsofts nettlesere, hevder Håkon Wium Lie.

- De deltar i utviklingen av standardene og lover å implemtere dem, men produktene inneholder programfeil og uimplementerte funksjoner som skaper problemer for andre nettlesere, som Opera, sier Lie i et intervju med den amerikanske utgaven av Computerworld.

Klager til EU

Sist torsdag ble det kjent at Opera har klaget inn Microsoft for EU-kommisjonen. Microsoft beskyldes for å hindre konkurranse ved å binde sin nettleser Internet Explorer (IE) tett sammen med Windows og hindre samspill ved å unnlate å følge internettstandarder.

I intervjuet med Computerworld er Lie mer spesifikk på hvilke standarder klagen gjelder.

- Vi har listet opp flere kjernestandarder i klagen, som CSS ( cascading style sheets) (Lie er hovedarkitekten bak CSS, red.anm), XHTML og dokumentobjekt-modellen. Det kunne vært flere på listen, sier Lie.

Han mener manglende støtte for disse og andre standarder er en stadig hodepine for utviklere.

- De må jobbe seg rundt disse feilene og udokumenterte funksjoner i IE, fordi så mange bruker IE.

Utvikler-trøbbel

Ifølge tall fra Net Applications har IE fortsatt en markedsandel på 77 prosent. Andelen har vært høyere før, men siden utviklere av nettsider naturlig nok vil nå så mange lesere som mulig, er man nødt til å tilpasse seg Microsofts nettlesere.

Lie mener det derfor går utover Opera når Microsoft ikke følger standarder.

- Vi har vært nødt til å dekode feil i IE og forsøke å duplikere tolkningsmoduset, for å få enkelte nettsteder til å se bra nok ut når de leses med Opera, sier Lie, som vedgår at denne framgangsmåten ikke alltid har vært vellykket.

LES OGSÅ: Opera klager Microsoft inn for EU

- Ofte vil ikke sidene vises riktig i Opera uansett. Vi har mistet mange brukere som har benyttet og likt Opera, men som har forlatt oss fordi sidene ikke vises riktig. Det blir galt når utviklere må lage spesialversjoner av nettsider og applikasjoner. Standarder bør følges av alle som skriver kode. I stedet er det vi som blir skadelidende fordi vi følger standardene.

Operas teknologidirektør er ikke alene om anklagen. Selv på den offisielle IE-bloggen er det mange kommentarer om at standardene ikke er riktig støttet og at man må bruke mye tid og ressurser på å sikre at sider og applikasjoner fungerer godt sammen med IE6 og IE7.

Velkjent problem

Pål Nedregotten er kanalsjef i A-pressen Interaktiv, som gir ut oppunder 60 aviser og andre publikasjoner på nett. Han kjenner seg godt igjen i virkelighetsbeskrivelsen fra Operas teknologidirektør.

- Bildet som Håkon Wium Lie tegner, er helt reelt. Vi har ikke gjort noen kalkyler på hvor mye tid og ressurser vi bruker på å rette opp og teste i IE6 og IE 7, men det er mye, selv om IE 7 er litt bedre enn forgjengeren.

Det hadde vært atskillig enklere om Microsoft fulgte standardene, noe alle konkurrentene, såvel Firefox som Opera og Safari, er langt flinkere til, mener Nedregotten.

- IE 6 er en absolutt versting. Og av og til ser ting forskjellige ut i ulike versjoner av IE 6. Det ironiske er jo at vi sørger for at alle feilene ikke synes. Vi følger standardene, men vi lager hacks i tillegg for å få det til å fungere i IE. Dersom vi bare hadde fulgt standardene, ville svært mange nettsider sett ganske grisete ut. sier Nedregotten.

- Betydelige fremskritt

Microsoft hadde møter med Operas utviklere allerede august 2006 for å diskutere blant annet disse problemene, forteller Eirik Lae Solberg, som mener at Opera i det siste har vært mer opptatt av å snakke med EU og media enn med Microsoft.

- Vi har i IE 7 gjort betydelige fremskritt i implementeringen av åpne web-standarder. Men det gjenstår likevel noen utfordringer. Vi har en gående dialog med andre produsenter av nettlesere, og det vil vi fortsette med. Opera kan når som helst komme til oss og ta opp de tekniske utfordringene, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft til Computerworld.

- Kan dere ikke bare implementere standardene på en ordentlig måte, så utviklere rundt omkring slipper å bruke masse tid på å ordne og fiske for at nettsider kan gjengis på en god måte i IE?

- Som sagt, vi har tatt betydelige skritt i retning av å implementere åpne standarder fullt ut. Vi inviterer samtidig til et samarbeid med andre produsenter av nettlesere, og det gjelder også Opera.

- Står ikke på talentet

Lie understreker at selskapet ikke har gått til sak, men innlevert en klage. Det blir opp til EU-kommisjonen å vurdere innholdet i klagen. Han mener Microsoft har alle muligheter til å gjøre noe med problemet han beskriver.

- Microsoft har masse utviklertalent og kjenner standardene. De har selv sittet i komiteene som har vedtatt dem.

Utvikling Og Metode