Microsoft utfordrer Adobe på Android

Microsoft utfordrer Adobe på Android

Novell porter Silverlight til Android. Kappløpet om nettbrettene er i gang.

Moonlight er Silverlight for åpen kildekode. Silverlight er Microsofts viktigste konkurrent til Adobe Flash, men også helt fundamentalt for Windows Phone 7.

Det er derfor strategisk interessant at Novell, en nær samarbeidspartner til Microsoft, annonserer støtte for Moonlight i Android.

Les mer: Utviklere vil ha Windows Phone 7

- En svært tidlig versjon av Moonlight som kan kjøre på Android ble vist under Mix 11 i Las Vegas. Dette er langt fra ferdig ennå, forteller Miguel de Icaza, sjef for utviklingsplattformen hos Novell til Computerworlds nyhetstjeneste.

Icaza har ledet Mono-prosjektet i en årrekke. Mono er et åpen kildekode-prosjekt som forsøker å knytte utviklingsmiljøet til Microsoft til andre utviklingsmiljøer.

Levende nett-app-er

Moonlight er utviklet for Linux og Unix som et kjøremiljø for Silverlight-applikasjoner. Silverlight tillater ekstremt rikt nettinnhold med multimedier og grafikk, men kan også kjøres som en applikasjon frigjort fra nettleseren.

Silverlight har seilt opp som en utfordrer på web mot Adobe Flash, som har vært herjet av sikkerhetshull og lav stabilitet. Det hjelper også at Silverlight gir HTML5-effekt før denne rike standarden er generelt på plass.

Les mer: Møt Silverlights paranoide far

Kappløp til brettene

Det er et lite kappløp mellom Flash og Silverlight til Android. Flash gikk på et sviende nederlag i fjor, da Apple utelot støtte for Flash i sine nettbrett. Alt tyder på at nettbrettene framover kommer til å skifte til Android-plattformen. Adobe har liten interesse for å tape dette vekstområdet totalt, og må komme seg til Android. Microsoft har sterk interesse i å vise at deres Silverlight er åpen for det meste.

Les mer: Adobe oppgraderer Creative Suite

Portingen ser ut til å bli at Mono sitt eget kjøretidsmiljø buntes med Moonlight og tilpasses Android. Dermed blir Silverlight-app-er kjørende direkte og vil ikke kreve store tilpasninger.

Utviklere som vil være på flere mobilplattformer kan dermed spare seg krevende tilpasninger og kan skrive kode én gang, og kjøre den på nett, pc-klient eller to mobilplattformer. Det vil neppe skade Microsoft og deres Phone 7-satsing.