Microsoft-utviklere slakter dra-og-slipp

Microsoft-utviklere slakter dra-og-slipp

Kodestjernene slår et slag for gammeldags tekstkoding.

Med Visual Studio, og kanskje spesielt Visual Basic, har Microsoft gjort mer enn de fleste for å spre visuell og grafisk utvikling. Millioner av utviklere bruker verktøyene som lar dem dra og slippe elementer og tegne brukergrensesnitt.

Men hva med Microsofts egne utviklere?

- Jeg banker deg om du prøver å ta vekk tekstredigereren min, sa Microsoft-utvikleren Don Box på Professional Developers Conference i Los Angeles i forrige uke. Det melder vår internasjonale nyhetstjeneste.

Brukbart når unødvendig

Box, som er en av Microsofts stjerner på kodehimmelen, har ikke mye til overs for moderne utvikling, som "dra og slipp"-utvikling.

De fnyser av slike funksjoner, som blant andre Visual Studio har, men ikke nødvendigvis Visual Studios andre funksjoner.

- Vil folk tegne bilder for å utvikle? Sikkert. Men om du vokste opp og utviklet da jeg gjorde det, gjorde man det med tekst, fortsatte Box under paneldebatten.

En annen Microsoft-utvikler som var overraskende kritisk, er Jeffrey Snover. Han regnes som skaperen av Powershell, Windows sitt skriptingspråk.

- Grafiske utviklingsmiljøer er brukbare når de er unødvendige, men ikke brukbare når det burde være det, sa Snover, før han utdypet mer:

- Når det er fem ting på skjermen går det greit. Men når det er 500 ting blir det helt ubrukelig. Man zoomer og zoomer og mister all kontekst.

Som ABS-bremser

Butler Lampson har vært med på å utvikle ni programmeringsspråk, og jobber hos Microsoft. Han påpeker at samtidig som visuell utvikling kan gjøre ting enklere, kan man også bedra seg selv.

- For eksempel kan ingen fortelle deg hva et UML-diagram (Unified Modeling Language) egentlig er, mener Lampson.

UML er en teknologi Microsoft skal utvide bruken av i Visual Studio 2010. Det er også "managed code". Her kjører koden inne i en virtuell maskin, og det skal gjøre ting enklere og sikrere, ifølge Microsoft.

- Managed code er som ABS-bremser, mener Jeffry Snover.

- Før måtte man være en god sjåfør for å kjøre på isen, ellers døde du. Nå trenger du ikke pumpe med bremsene lenger.

Optimalisering kommer tilbake

En siste kritiker er Herb Sutter, sjefsdesigner for Microsofts C++/CLI-språk.

Han spår at gammeldags koding vil komme på moten igjen om fem til ti år. Ettersom maskinvare-produsentene får problemer med å øke hastigheten i dagens tempo.

- Da vil optimalisering av kode bli veldig, veldig sexy igjen. Folk vil forstå prisen man betaler for abstraksjonen vi driver med i dag, sa Sutter.

Han etterlyser også mer fokus på utvikling for flerkjerne-prosessorer.

- Men det kan ta lang tid før paralell utvikling brer om seg, spår han.

Utvikling Og Metode