Qt overrasket over Nokia-Microsoft

Qt overrasket over Nokia-Microsoft

- Noen er skuffet, sier Qt, som hevder selskapet fortsatt har livets rett.

"Denne operasjonen blir sannsynligvis husket som verdens største it-svik. Tusenvis av utviklere og kunder satset på Qt, Symbian, Meego og Linux. Nokia har plutselig snudd ryggen til disse" skriver Computerworld-leseren "Alexander" i en artikkelkommentar.

Da Nokia forrige uke slapp bomben om at Microsofts Windows Phone fremover vil ta over for Symbian, og at Qt-rammeverket ikke vil støttes på de nye telefonene, lot ikke reaksjonene vente på seg.

Qt Development Frameworks består av tidligere Trolltech-ansatte, selskapet som ble kjøpt opp av Nokia i 2008 og senest byttet navn i 2009. Produktet Qt er et rammeverk for utviklere, som selger seg som en løsning for å skrive kode én gang for flere plattformer.

En av disse plattformene er nettopp Nokias Symbian, som også var mye av grunnen til at finnene kjøpte selskapet og rammeverket for tre år siden.

Skuffet Qt

Qt-sjef Sven Kinden Iversen får ikke lov til å uttale seg om Nokias strategiendring.

Det gjør talsmann David Stone. Han innrømmer overfor Computerworld at strategiendringen kom som en overraskelse. Bare Nokias toppdirektører skal ha visst om Microsoft-samarbeidet på forhånd.

- Hvordan reagerte de Qt-ansatte da nyheten ble sluppet?

- Det var blandede følelser, akkurat som i Qts community. Noen ble skuffet, forteller Stone på telefon fra Mobile World Congress i Spania.

Mer enn Symbian

Stone gjentar flere ganger i løpet av samtalen at Qt langt fra er dødt. For det første skal Symbian fortsatt ha livets rett. Nokia skal ha spådd omkring 150 millioner nye solgte Symbian-telefoner før plattformen kuttes ut, og antallet Symbian-telefoner som allerede er i omløp ligger på omlag 200 millioner.

Og selv om Nokia ikke vil ha Qt-støtte for Windows Phone 7, noe som teknisk hadde latt seg gjøre, vil Nokia fortsatt gi ut enheter med operativsystemet Meego. Her spiller Qt en nøkkelrolle. Meego vil trolig bli en relativt smal plattform, men lite er kjent foreløpig.

Dessuten handler Qt om mer enn Symbian. Spørsmål og svar på neste side!

Utvikling Og Metode