Skeptisk til Suns Java-butikk

Skeptisk til Suns Java-butikk

Scott Swanburg i Citrix tror Sun er for sent ute for å gjøre suksess.

Det som gjør utvikling og distribusjon av applikasjoner så viktig for mange aktører, er at dette ikke bare gjelder levering av applikasjoner og innhold til håndholdte mobile enheter. Det store bildet er levering til alle typer mobile enheter. Og her kommer it i skyen (cloud computing) inn som sammenfallende trend.

Scott Swanburg, som er direktør for nye produkter og løsninger hos Citrix, kommenterte dette i et intervju om it i skyen før sommeren. Citrix har selv en modell for applikasjonslevering til mobile enheter, og Swanburg oppsummerte hvorfor applikasjoner og distribusjon er viktig:

- Den som vinner i markedet for applikasjoner, er vinneren i markedet framover.

Riktig, men for seint?

Hvor sentral Java er som teknologi er illustrert av at også Java-eieren Sun kom på banen i vår. I skyggen av forhandlingene med Oracle om å bli kjøpt opp, skrev Sun-sjef Jonathan Schwartz i bloggen sin at Sun vurderte å lage en "App Store" basert på Java. Utgangspunktet er at de aller fleste har installert et Java-kjøretidsmiljø i sine pc-er.

Sun er de eneste som leverer Java-miljø for Windows, som tross alt fortsatt er verdens mest brukte operativsystem. Siden en utfordring for alle med gode ideer, produkter og tjenester er distribusjon, kan Sun tilby dette gjennom hvordan Java distribueres til i Windows-pc-er.

Utgangspunktet er kjent for alle som har installert Java-miljøet i en pc. Under installeringen av denne får mange spørsmål om å installere verktøylinjen Google leverer for mer effektive søk internt i pc-en og på nettet. Dette betaler Google stadig mer for til Sun, har Sun oppdaget. For Google er verdien av å få distribuert sin søketeknologi til flest mulig verdt mye. Det Sun vil gjøre er å utvide mulighetene slik at hver installering og oppdatering av dette kjøretidsmiljøet også gir tilgang til et helt miljø av Java-baserte applikasjoner. Og ta seg betalt for Java den veien.

Gjennom en slik "Java Store" kan applikasjoner verifisert og godkjent av Sun distribueres fritt eller via betaling til alle som bruker Java, skriver Schwartz i bloggen. Med en milliard slike brukere tilgjengelig, ser han for seg at dette er aktuelt både for store og små virksomheter som vil ut med innhold og applikasjoner.

Men Swanburg i Citrix er skeptisk:

- Ideen er god. Men Sun har forsøkt mange modeller for å tjene penger på Java, men det er andre aktører som har lyktes. Dette kommer for sent, tror jeg.

Ny sjanse i mini-pc-er

Tidlig i juni annonserte Novell at de ville støtte Moblin, et Intel-initiert open source-drevet prosjekt, for å lage en Linux dedikert for mini-pc-er. Disse mini-enhetene har raskt erobret en god bit av pc-markedet. Med forholdsvis svak maskinvare i en liten innpakkning er slike pc-er optimale for mobilifiserte applikasjoner. Foreløpig har Windows XP vunnet stort i disse mini-pc-ene, men neste generasjon av mini-pc-er og Windows 7-introduksjonen er ventet å endre dette.

Dette åpner for en lettere Linux-basert løsning for mini-pc-ene. Det er Ikke for tidlig vil mange si, og for seint vil andre si. Det som gjør Novell interessant, er at de vil ta i bruk utviklermiiljøet rundt sitt Suse-Linux til å lage innholdsapplikasjoner for mini-pc. De kaller det en ”en-knapps-applikasjonsbutikk”, og leverandørene skal komme fra utviklermiljøet rundt Åpen Kildekode, i følge pressemeldingen

For Novell er tanken å ri trenden med bare å hente applikasjoner som man trenger fra en web-basert butikk til en mobil mini-pc. De ser også for seg at dette vil øke bruken og aksepten av applikasjoner fra åpen kildekode-miljøet, siden de fleste av applikasjonene som tilbys vil være gratis i utagangspunktet.

Utvikling Og Metode