Slik bygger du bedre utviklerteam

Slik bygger du bedre utviklerteam

- Gjør eksperimenter, gi hjemmelekser og sett mål, sier Roy Osherove.

Roy Osherove fra Typemock var en av foredragsholderne på Norwegian Developers Conference (NDC) forrige uke. Han snakket om hvordan man blir en bedre teamleder ut fra salens egne spørsmål. Blant annet var salen svært nysgjerrig på hvordan man skal håndtere et teammedlem som underpresterer. Osherove mener man kan angripe situasjonen fra flere kanter.

- En gang måtte jeg håndtere et teammedlem som skrev treigt. Jeg hadde et møte med henne under fire øyne. Av og til må du konfrontere teammedlemmene - å fortelle dem at de presterer for dårlig er noen ganger påkrevd. Jeg hadde en mentor en gang, som sa jeg ikke må være redd for å fortelle folk om ting som plager meg, sier han.

- Jeg spurten den trege skriveren om det var noen måte hun kunne øke produktiviteten på, og hun sa hun gjerne ville lære seg å skrive kjappere. Så satte vi personlige målsetninger.

Forme folket

Osherove mener din rolle som teamleder er å håndtere det enkelte teammedlems personlige vekst. Han mener du har et ansvar for å utfordre teammedlemmene dine.

- Du skal forme folkene til å bli det du vil dem skal være, sier han.

Det kan være lurt å se etter grunner til at folk underpresterer. En grunn kan være at komfortsonen blir satt på prøve.

- Gi dem utfordringer. Det er viktig at du forteller dem hvorfor. Si dem at det er en bevisst handling for å få dem ut av sin komfortsone, sier Osherove.

Han har selv hatt utfordringer på den fronten. Han kunne ikke fordra konfigurasjonsstyring. Teamlederen visste dette, tok ham til side, og ga Osherove en utfordring.

- Jeg vil at du skal skrive konfigurasjonsstyring på en måte som gjør at du vil jobbe med det, sa han. Enten kan du ikke klage, eller så må du gjøre noe med det. Jeg fant på en ny måte å drive med konfigurasjonsstyring som endte opp med å øke hele teamets produktivitet, sier han.

Og hva med folk som overpresterer?

- Utfordre dem. Sett dem på en oppgave på et område de trenger forbedring, og si de trenger å lære det, mener Osherove.

Sololøp

Et tredje tema som ble dekket, er hvordan man håndterer folk som kjører sololøp.

- Noen ganger føler folk at de kan gjøre akkurat som de vil. En gang hadde jeg et teammedlem med 20 - 30 års erfaring som programmerer, som ikke gjorde noe han ikke ønsket å gjøre. Når du møter på en stillesittende stein, kan du enten går rundt eller flytte den. For å håndtere en slik person, kan du kanskje gi dem ansvar for teamet. Eller måle produksjonen. Snakk med dem, og sett mål. Gi dem et eksperiment, sier Osherove.

- Si at neste måned skal han jobbe i par. Spesifiser at det hele er et eksperiment - at eksperimentet ikke blir varig om det ikke funker.

Osherove mener det generelt er viktig å eksperimentere med teamet.

- Det som er kult med å være teamleder, er at du kan styre et menneskelig eksperiment. Du har autoritet til å gjøre hva du vil. Et team som ikke eksperimenterer, er et team som ikke lærer - og det er ok å feile.

Om prosjektet er i kaosstadiet og stemningen er litt mer stresset, kan det være ok å snakke med personen.

- I noen faser kan du ta steget tilbake som teamleder. I kaotiske faser må du ha autoritet, ellers kan du bli forsinket av personen. Ta personen til side og fortell hva du forventer. Si at det finnes en klar linje, og at vedkommende er i ferd med å krysse den, forteller Osherove.

Hva gjør man med negative folk som alltid sier "nei, det funker ikke"? Og hva gjør man med late jævler? Les mer på neste side!

Utvikling Og Metode