- Smidig-miljøet nærmer seg innavl

- Smidig-miljøet nærmer seg innavl

Haakon Spilde vil ha mer kritikk og debatt inn i smidig-menigheten.

- Vi nærmer oss innavl, sier Haakon Spilde fra Know It.

Under en lyntale på Smidig2010-konferansen pratet han om at konferansen er bra i seg selv, men at det er på tide å ta steget videre.

Foredraget tok utgangspunkt i selve konferansen, men det gikk frem at Spilde egentlig ønsker et oppgjør med hele smidig-miljøet; at det er på tide å komme på banen med fagkritikk og diskusjoner med metodens kritikere. Det er det man virkelig lærer av, mener han.

Kan lære av kritikere

- Det er et fantastisk miljø, og formatet på konferansen er veldig bra. Men jeg møter samme mennesker om og om igjen, og samme temaene går om og om igjen. Innholdet er likt, sier Spilde.

Han trekker frem et foredrag fra smidig-konferansen i 2007, der en lyntaler sa «smidig funker ikke» og «det er bare vås», for bare å gå ut igjen.

- Det sånne som han vi har noe å lære av. Det er sånne som han vi har noen å diskutere med, sier Spilde.

Men slike folk glimrer med sitt fravær på smidig-konferansen. Det er kanskje ikke veldig rart, all den tid smidig-konferansen består av folk som nærmest tilber metodikken.

Etterlyser debatter

- Alle ville jo dratt på hans Open Space-diskusjon og angrepet ham med argumenter. Men dette ville ikke fungert i konferansens nåværende form, sier Spilde.

- Kanskje det ville funget i en paneldebatt der alle motdebattantene satt og hamret løs på ham, men han i det minste fikk argumentert for seg.

Spilde trekker også frem Cataras prosjekt «Utviklerhuset» som et mulig sted å treffe på folk som har andre verdisyn overfor smidig.

- Kanskje dét kan bli en arena for kritiske kilder. Vi treffer i alle fall ikke slike på en konferanse der alle er frelst, sier han.

Utvikling Og Metode