2009-bug i Zune

2009-bug i Zune

Skuddåret skapte tekniske problemer for Microsofts mp3-flaggskip. Tusenvis av brukere er berørt.

Programvarefeil forkrøplet første generasjons 30 gigabytes-versjon av Microsofts mp3-spiller Zune på årets siste dag, skriver BBC.

Tusenvis av brukere verden rundt fikk problemer. Brukerne rapporterte om enheter som frøs under oppstart, om de i det hele tatt var villige til å starte.

Diskusjonene blant Zune-brukerne gikk unna på nettet. Noen forumdebattanter spekulerte i hvor vidt problemet oppstod med tanke på at Zune for første gang måtte ta høyde for skuddår.

Bekreftet tidsbugspekulasjoner

Microsoft kunne senere på dagen bekrefte dette via Zune Inside, og sa de hadde visst om problemet siden tidlig på morgenen. Selskapet satt et teknologiteam på saken, og teamet kom ganske riktig kommet frem til at problemet skyldes spillerens håndtering av skuddår – via en feil i driveren til den interne klokken.

Teamet kom frem til at spillerne høyst trolig ville «reparere» seg selv i det 1. januar 2009 ble en realitet etter GMT-tid. Temaet rådet brukere til å la batteriet gå helt tomt, for så å starte spilleren på nytt etter at batteriet atter ble fylt opp.

Dramatikk

Etter at 31. desember 2008 ble til 1. januar 2009 var det full dramatikk i diskusjonen på Zune Insider. Mange brukere raste over at Zune fremdeles ikke ville slå seg på ut i de sene morgentimer.

Det har imidlertid tilsynelatende vist seg å være fordi brukere ikke tok høyde for at klokkeslettet var angitt i GMT-tid, og ikke EST-tid. Rapportene etter hvert som 1. januar beveget seg mer mot 2. januar har stort sett gått på at folks Zune nå er tilbake i drift.

Microsoft lover at en maskinvareoppdatering skal være på plass innen 31. desember 2012, slik at folk kan lytte til mp3 på selveste nyttårsaften selv om det er skuddår.

Utvikling