600 IFS-utviklere fra fossefall til smidig

Men selv entusiastene innrømmer at metodikken har flere svakheter.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har smidige utviklingsmetoder blitt tatt i bruk av mange programvaremiljøer. Vekk med tunge fossefallprosjekter og inn med korte iterasjoner, stående møter og fortløpende leveringer.

Og det har gått fort. Ikke før i 2007 ble Norges første konferanse for smidig systemutvikling avholdt. Da var ord som Smidig, Scrum og Agile bare kjent i en liten gruppe spesielt interesserte. Nå er det knapt nok noen som ikke har hørt om dem, og mange har lagt om sine utviklingsmetoder.

IFS, et nordisk selskap som utvikler forretningsprogramvare, har valgt å bruke Smidig som utgangspunkt for hele verdikjeden.

- For fire år siden jobbet vi mye ut fra fossefallsmetoden. En levering av nye produkter tok 18 måneder. Men vi satte oss ned for å tenke gjennom prosessene. Det siste halvannet år har vi lagt oss om til Smidig for alle våre 600 utviklere, forteller Glenn Arnesen, leder i IFS Skandinavia.

- Det vi er mest opptatte av er å gjøre ting litt enklere. Erp-systemer er i utgangspunktet ikke enkle, men med Smidig har vi gjort dem litt mer fleksible, sier han.

Deltagelse

Implementeringen av Smidig har vært gjennomført hos IFS. Selskapet har kurset alle som jobber med utvikling i smidige metoder, om de jobber i Norden eller i selskapet utviklingssentre på Sri Lanka. Arnesen mener at smidig-metoden gir IFS fortrinn på en rekke områder.

- Vi har komponentbaserte produkter, som gjør det mye lettere å bruke Smidig. Med Smidig gir vi mye raskere verdi tilbake, i stedet for alt på slutten av leveringen. Det betyr også høyere innovasjon og bedre involvering av deltagerne i prosessene.

Første store prosjekt ble IFS "Eco Footprint", som er en modul som gjør det lettere for bedrifter å utarbeide miljørapporter. At "grønn it" har fått litt mindre fokus det siste året henger sammen med finanskrisen, mener Arnesen, som tror på rask tilbakekomst for dette temaet.

Unødvendig

En annen fordel med smidig utvikling er at det er lettere å fange opp unødvendige applikasjoner. Ifølge Arnesen viser undersøkelser at rundt 45 prosent av funksjonaliteten i applikasjonene aldri blir brukt.

Med Scrum kan slike problemer fanges opp tidligere i prosessen, og antall unødvendige applikasjoner kuttes ned.

- Smidig gir oss også raskere ROI (Return of investment), bedre kontakt med kundene og en større tilfredshet med jobben vi gjør, sier Arnesen.

Særlig det siste er et viktig argument i dagens arbeidsmarked.

- Vi har vært gjennom en krisepreget periode, og kampen om de klokeste hodene er fortsatt veldig tøff. Det koster fryktelig mye å lære opp en god utvikler. Derfor er det enda viktigere å beholde dem, sier Arnesen.

IFS-sjefen mener at Smidig bidrar til å skape et arbeidsmiljø som utviklere trives i. Smidig er i tillegg til å være en utviklingsmetode og en forretningsmodell for IFS, også blitt et våpen på jobbmarkedet.

- Mennesker synes litt mer i organisasjonen. Utviklere har et nerdestempel, men med Smidig lærer de seg mye om kundeprosesser og ser mer helhetlig på ting. Det er en riktig måte å bruke dem på, sier Arnesen.

Selv om Smidig spås en lysende fremtid, mener flere at metoden verken er et endepunkt eller altomfattende, les mer på neste side!