Adobe vil inn på mobilen din

Adobe vil inn på mobilen din

Andrew Shorten er klar med Flash for mobiler. Men hva skjer på Iphone?

- Det handler om å snøre inn alle plattformer – bærbare, stasjonær, Mac, mobiltelefon, tv – alt med en skjerm, sier Andrew Shorten, plattformevangelist i Adobe.

Selskapet gjør seg for tiden klare til å ferdigstille Flash for mobiltelefoner, i første omgang Blackberry-modeller, Windows Mobile, Android, Symbian og Palm Pre.

Stadig flere bruker sin smarttelefon til internett, og Shorten har tro på at folk flest helst vil ha tilgang til en fullstendig nettopplevelse uavhengig av om de er på farten med mobil eller hjemme på stuebordet med bærbar pc.

Relevant

Flash-versjonen det er snakk om er 10.1, og poenget blir å få samme versjon til samtlige plattformer. Utfordringen blir å la versjonene fungere på rett måte på de spesifikke enhetene.

- Kundene vil at applikasjonene skal være relevant for enheten. Med relevant tenker jeg på at Flash på mobil må ta høyde for skjermstørrelse, prosessor, minne, eventuelle ekstrafunksjoner og bruk av «multitouch» fremfor mus, sier Shorten.

Dette bør også utviklere ta høyde for når de lager programmer. Mens en videospiller neppe vil trenge designendringer, er det andre applikasjoner der det kan være lurt å ta høyde for ulike skjermstørrelser i designen. Men koden du allerede har, kan du bruke uansett.

Fikk hjelp

For å få til mobil-Flash, har Adobe fått med seg telefonprodusentene og andre aktører på laget via det såkalte «Open Screen»-prosjektet.

- Vi fant ut at vi ikke kunne gjøre dette på egenhånd, så vi ville ha med mobilprodusentene på laget for å løse utfordringene. Vi har gitt dem gratis tilgang til informasjonen de trenger for å få Flash til å fungere på mobiltelefoner. Det som blir viktig for oss, er at det skal være lett å oppdatere Flash over-the-air , sier Shorten.

Blant annet har det vært viktig å få produsentene med for å få til ting som multitouch. Og på Palm Pre kan du surfe nettet med flere faner, og da har det vært viktig for Adobe å sørge for at Flash-applikasjoner i ikke-aktive faner går i dvalemodus for å spare systemressurser.

Men hva skjer med Iphone - blir det Flash der? Og hvordan er egentlig sikkerheten? Les mer på neste side!

Utvikling