Agurk smaker bedre enn Java

Agurk smaker bedre enn Java

Det norske programvareverktøyet Cucumber kan bli hett.

- Jeg satt sammen med min amerikanske kjæreste på vei til Sørlandet. Det var et spørsmål om navnet på programvaren. Cucumber svarte hun, for det hadde hun på maten, sier Aslak Hellesøy, sjefsteknolog i Bekk Consulting.

Bekk er et konsulentselskap som har spesialisert seg på å lage løsninger basert på åpen programvare.

- 90 prosent av kundene bruker fri programvare, sier Olav Folkestad, administrerende direktør i Bekk Consulting.

Konsulentselskapet konsentrerer seg om fire områder. Det er skreddersydde fagsystemer, avanserte selvbetjeningsløsninger, forvaltning av kundenes applikasjoner og rådgivning. Derfor blir rammeverktøy for web en del av strategien.

Etter et salg for noen år siden er Bekk blitt et datterselskap av Ergogroup.

Het potet

Cucumber var hett i Las Vegas hvor flere hundre utviklere presset seg inn på en ettermiddagssesjon på konferansen Railsconf 2009. Konferansen var for tilhengere av Ruby, Ruby on Rails og åpen programvare.

Cucumber var hett på DOGA i Oslo hvor 150 påmeldte lyttet på hva Aslak Hellesøy hadde å si om dette ett år gamle utviklingsverktøyet.

- Jeg mener at Cucumber virker veldig løfterik, sa Warren Elliott, programutviklingssjef på Railsconf ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Selv om Warren Elliot til nå ikke har prøvd Cucumber skal han gjøre det. Han er ikke den eneste. I mai hadde mer enn 40.000 programmerere lastet ned programvareverktøyet som har vært på markedet siden 2008.

- Cucumber utnytter ideen om eksekverbar spesifikasjon som lar utviklere jobbe med noe mer enn et tekstdokument når de skal stipulere kravene til applikasjonen, hevder Warren Elliot.

Hellesøy kaller det "Behaviour-driven Development" i motsetning til testdrevet utvikling. Sistnevnte er metodikken i smidig utvikling, en del av Scrum, der tester driver sprinten, (utviklingsperioden), fremover.

Videreutvikling

- "Behavior-driven" utvikling er en videreutvikling av testdrevet utvikling. Det er kunden som skriver testene, forklarer Aslak Hellesøy.

Derfor har en rekke av de første internasjonale brukerne brukt Cucumber som verktøy for testing. Nevnes kan Google og NOS det vil si nederlandsk tv. Også BBC har tatt det i bruk.

Oppførselen beskrives gjennom eksempel. Ideen er at oppdragsgiver alene eller i samarbeid med fagfolk skal skrive hva neste utvikling skal gjøre. Beskrivelsen skal kunne leses av folk som ikke kan programmere, samtidig som Cucumber skal kunne analysere og flagge den hvis noe er tvilsomt eller feil.

- Kravspesifikasjoner bruker generelle formuleringer som gir rom for tolkning. Disse tolkes gjerne annerledes av de som gjør implementasjonen, hevder Aslak Hellesøy.

Cucumber er tilpasset til Ruby, Ruby on Rails, Java, Flex og web-applikasjoner. Målet er at det skal jobbe med .Net. Les mer på neste side

Les om:

Utvikling