Alt du må vite om App Store for Mac

Alt du må vite om App Store for Mac

Her får du svar på alle dine spørsmål om hvordan Apples nyeste satsing på app-er for Mac fungerer.

Apples nye App Store for Mac er ganske lik App Store for iOS som er integrert i iTunes. Det er likevel flere sider ved App Store for Mac som det er verdt å vite litt om, inkludert hvordan du enklest kan kjøpe programmer til din Mac der.

Det grunnleggende

Hvordan får jeg tilgang til App Store for Mac?

App Store for Mac krever at du har den nyeste versjonen av Snow Leopard OS X 10.6.6 installert. Når du har installert den nyeste versjonen, kommer du til å se et nytt ikon i Dock-en som tar deg til App Store for Mac. Du får også tilgang til programbutikken via Eple-menyen øverst til venstre.

Kan jeg bruke App Store for Mac selv om jeg har en eldre versjon av OS X?

Nei. App Store for Mac fungerer bare med Snow Leopard. Dette er fordi alle applikasjoner som utvikles for App Store bare kan kjøres på en Mac med Intel-prosessor.

Hva er gjennomsnittsprisen på programmene?

Det varierer ganske mye. Det finnes alt fra gratisprogrammer til Apples Aperture for 439 kroner. Til forskjell fra App Store for iOS, kommer App Store for Mac også til å inneholde dyrere programmer. Varetellingsprogrammet Distribute koster for eksempel hele 3900 kroner.

Noen utviklere har valgt å senke prisene på programmene som selges via App Store for Mac, mens andre har valgt å bruke helt ordinære priser. Det kommer til å ta en stund før utviklerne finner et prisnivå som passer for brukerne og denne distribusjonsmodellen.

Kan jeg kjøpe programmer for OS X på samme måte som for min iPhone eller iPad?

Det fungerer stort sett på samme måte. På din iPhone eller iPad bruker du den medfølgende app-en App Store for å kjøpe programmer. Det fungerer på samme måte med App Store for Mac. Du bruker din Apple-ID for å logge inn og programmene betales med det kredittkortet du har registrert hos Apple. Hvert program du kjøper plasseres deretter automatisk i Dock-en. Selve programmet installeres som vanlig i programmappen, så du behøver ikke beholde programikonet i Dock-en om du ikke vil det

Programmer fra App Store for Mac installeres på samme måte som vanlige programmer. Den eneste forskjellen er at App Store for Mac fungerer som et installasjonsprogram.

Fungerer App Store for Mac i alle land?

App Store for Mac fungerer i de fleste land der det er mulig å kjøpe Apple-produkter, totalt 90 land. Til forskjell fra musikk og film i iTunes finnes det ingen regionale restriksjoner på programmene som selges i App Store for Mac.

Hva skjer om jeg installerer en nyere versjon av et program fra App Store for Mac?

Har du allerede en tidligere versjon av et program som nå finnes i App Store for Mac, kommer den nye versjonen til å erstatte den gamle. Har du for eksempel Evernote 2.0 og velger å laste ned Evernote 2.0.1 fra App Store for Mac, kommer den gamle versjonen til å bli erstattet.

Hva skjer om jeg mister alle programmene mine i en harddiskkrasj?

Det smarte med App Store for Mac er at akkurat som med App Store for iOS så holder det oversikt over hvilke programmer du har kjøpt eller lastet ned. Du behøver altså ikke betale flere ganger for programmer du du allerede har kjøpt. Må du installere OS X på nytt, kan du deretter logge inn på App Store for Mac og laste ned alle programmer du tidligere har kjøpt.

Finnes det noen grense for hvor store programmene kan være i App Store for Mac?

Ikke det vi kjenner til. Det finnes både mindre og større programmer å laste ned fra App Store for Mac.

Har Apple noen begrensesninger på de programmene som selges i App Store for Mac? Finnes det programmer som ikke kan selges der?

Akkurat som med App Store for iOS har Apple satt opp en standard for de programmene som får selges i App Store for Mac. Vi får nok ikke se programmer som inneholder porno eller vold. Utviklere som ikke godkjennes av Apple, kan fortsatt selge sine programmer via tradisjonelle kanaler.

Hva slags restriksjoner finnes det?

Du kommer ikke til å finne demoversjoner eller betaversjoner av programmer i App Store for Mac. Akkurat som med App Store for iOS. Programmer som ikke følger Apples retningslinjer for OS X, blir heller ikke godkjent. Godkjente programmer kan ikke laste ned andre programmer utenfor App Store for Mac. De kan heller ikke installere kode som gjør endringer i kjernen hos OS X.

Hvilke alternativer til App Store for Mac finnes det?

Hele internett er et alternativ til App Store for Mac. Utviklere er ikke nødt til å distribuere programmene sine ved hjelp av Apples distribusjonskanal. App Store for Mac endrer ikke på noe, men gir bare brukerne en ny kanal der de kan finne nye programmer. Du kan fortsatt finne mengder med programmer på nettsider som for eksempel Macupdate.com.

Hvordan kommer oppdateringsfunksjonen i App Store for Mac til å fungere sammen med den innebygde Programoppdateringen i OS X?

Det er et godt spørsmål og vi vet foreløpig ikke hva svaret er. Apples programmer som iLife støttes i dag av Programvareoppdatering, og nå også av App Store for Mac. Ettersom alt er såpass nytt, vet vi ennå ikke hvordan Apple kommer til å løse det rent teknisk.

Kan gavekort for iTunes brukes på App Store for Mac?

Ja, det burde ikke utgjøre noen forskjell. Apples gavekort kan brukes for å fylle på din Apple-konto, som deretter kan brukes hvor som helst innen Apples domener som iTunes og App Store. Det har imidlertid kommet rapporter om enkelte personer som har hatt problemer med å bruke sine gavekort på App Store for Mac, så vi får komme tilbake når vi vet noe mer.

Volumkjøp og kopibeskyttelse

Kan jeg kjøpe et program for App Store for Mac og bruke på mine andre Mac-er?

Ja, programmer som du kjøper kan også installeres kostnadsfritt på alle andre datamaskiner du personlig eier og bruker.

Hva med iTunes-restriksjonen på fem Mac-er, gjelder den også for Mac App Store?

Nei. Programmene sjekker ikke om du bruker en iTunes-autorisert Mac. Du kan bli bedt om å verifisere din Apple-ID og passord, men dette er bare for å sjekke din identitet, ikke sette begrensninger på hvor mange maskiner programmene er installert på.

Betyr det at jeg kan kjøpe et program og installere den på alle Mac-ene i bedriften min?

Nei, lisensen gjelder bare for personlig bruk. Det finnes ingen teknisk sperre som forhindrer deg i å installere programmet på flere maskiner, men du bryter med Apples retningslinjer.

Finnes det noen familielisenser på App Store for Mac?

Nei, alle programmer som kjøpes via App Store for Mac er koblet til din Apple-konto. Bruker du imidlertid samme Apple-konto på de andre datamaskinene i din husholdning, så kan programmene også installeres på disse.

Tilbyr App Store for Mac noen volumlisenser for programmer, som skoler?

Så vidt vi vet finnes det foreløpig ingen sånne tilbud. Alt er så nytt og det er mulig at slike tilbud kan komme til å bli tilgjengelig i fremtiden. Det beste er å kontakte Apple for å finne ut av den saken nærmere.

Har programmene på App Store for Mac noen kopibeskyttelse?

Det er avhengig av utviklerne og om de har lagt inn en sånn funksjon. Det er valgfritt fra utviklernes side om de vil bruke Apples funksjoner for kopibeskyttelse. Visse programmer kan kopieres fritt, mens andre programmer krever at du logger inn på App Store hver gang du kjører programmet. Logger du inn med en annen konto, kommer programmet ikke til å fungere.

Om jeg kjøper en ny Mac, kan jeg laste ned programmene som jeg allerede har kjøpt fra før?

Som vi nevnte over så er alle programmer koblet til Apple-kontoen din. Kjøper du en ny datamaskine, logger du bare inn på App Store for Mac og laster ned programmet igjen, helt kostnadsfritt.

Eksisterende programmer

Kan App Store for Mac identifisere programmer som jeg allerede har installert? Kommer det til å forhindre meg fra å kjøpe programmer som jeg allerede har?

Etter det vi vet så kan App Store for Mac oppdage visse programmer som allerede er installert. Når vi startet App Store for Mac første gang, visste det at vi hadde for eksempel iLife installert. Det ser du ved at installasjonsknappen i App Store merker et visst program som "installert".

Det fungerer imidlertid ikke med alle programmer, men bare med programmer som har samme unike id-nummer som brukes av App Store for Mac. Det beste er at du kontrollerer først, slik at du ikke utfører et dobbeltkjøp.

Har du kjøpt et program på App Store for Mac, kommer du ikke til å kunne kjøpe et program mer enn én gang.

Om jeg har et tidligere kjøpt program som nå vises som "installert" i App Store for Mac, betyr det at jeg kommer til å få oppdateringer levert via App Store?

Programmer som du tidligere har kjøpt direkte fra en utvikler, kommer ikke til å vises som "installert" om den utvikleren velger å begynne å selge programmet via App Store for Mac. Det betyr at du må kjøpe en ny versjon i App Store for Mac.

Per dags dato tilbyr Apple ikke noe system for å flytte tidligere lisenser til App Store for Mac. På grunn av dette har mange utviklere valgt å selge sine programmer billigere, slik at deres kunder kjøper programmet fra App Store for Mac i stedet.

Uansett så kommer du til å kunne oppdatere programmer som du har kjøpt tidligere direkte fra en utvikler, den eneste forskjellen er at det da ikke skjer via App Store for Mac.

Hvordan tar jeg bort et program som har har kjøpt eller lastet ned fra App Store for Mac?

På nøyaktig samme måte som du avinstallerte programmer før, ved å dra programmet fra programmappen til papirkurven. Enn så lenge finnes det ingen knapp i App Store for Mac som lar deg ta bort et program direkte i selve App Store-programmet.

(Kilde: Macworld.se/Macworld.com)

Kommentar:

Skummelt å kjøpe Mac-programvare

Utvikling