- Android er ikke åpen nok

- Android er ikke åpen nok

Android er nok en Linux-variant, men originalt er best når det kommer til åpenhet.

Når en os-distribusjon er verdensleder blant annet takket være sterk bakspiller, må nok noe ofres. For Android betyr det en konstant murrende kritikk av i hvor åpen denne kjerneprogramvaren egentlig er.

I en rapport fra VisionMobile sammenlignes åpenheten med åtte andre store prosjekter innenfor åpen kildekodemiljøet. Konklusjonen er at Android er for lukket, melder PC World USA .

Rapporten poengterer at Android i forhold til de store konkurrentene innen mobil-os fra Microsoft, RIM og Apple, kjører i sirkler rundt dem når det kommer til åpenhet.

På indeks

Det er Android, MeeGo, Linux, Qt, WebKit, Mozilla, Eclipse og Symbian som er analysert. VisionMobile bruker et rammeverk de kaller åpenhets-indeks (Open Governance Index) og bruker 13 variabler innen fire hovedområder.

  1. Område 1 er tilgang til kildekode sammen med utviklerstøtte og gjennomsiktighet med hensyn til hvem som fastsetter og bestemmer innenfor prosjektet.
  2. Område 2 er utviklermedvirkning og påvirkning.
  3. Område 3 er videreutvikling av egne distribusjoner basert på den primære kildekoden i prosjektet.
  4. Område 4 er utviklermiljøet og hvor fritt det er

Vurdert og summert ender hvert prosjekt opp med en åpenhetsprosent.

Android taper denne sammenligningen med bare 23 prosent. I den andre enden ligger Eclipse, som oppnår 84 prosent.

Tesen VisionMobile mener å ha underbygget, er at de mest åpne plattformene er de som vil vinne på lang sikt. Eclipse, Linux, WebKit og Mozilla skal demonstrere at dette stemmer.

Utenfor skalaen

Android passer litt dårlig til denne tesen. Rapporten prøver seg på at knallsuksessen til Android ikke har så mye med lisensieringen av kildekoden. Den tilskrives at Google har ressurser og økonomi til å støtte og drive fram Android uavhengig av lisensiering. Rapporten nevner ikke at Google også subsidierer de som tar i bruk Android for å ta og åpne nye reklamemarkeder.

Rapporten vil nok bli aktivt brukt i diskusjonen om hvor åpen Google Android egentlig er. Men som dokumentasjon på at åpenhet vil gi best resultater for virksomheter, er ikke resultatene like entydige

Les om:

Utvikling