Åpenhet er ikke nok

Åpenhet er ikke nok

KOMMENTAR: Brukerne ønsker ikke åpen kildekode, men gode applikasjoner.

Det er alltid godt for selvtilliten å møte eldre, og presumtivt klokere, mennesker som mener det samme som meg. Derfor var det kjekt å være med i en gruppe journalister som fikk treffe Oracle-topp Larry Ellison for kort tid tilbake.

Ellison har nemlig gjort to observasjoner jeg tror flere kan merke seg. Det er nemlig hverken programvarefilosofi eller operativsystem som avgjørende for valg av it-strategi.

- Åpen kildekode vinner når den er bedre, sa den eksentriske milliardæren, og trakk fram web-serveren Apache og Linux som de to eneste produktene hvor dette er tilfelle.

Den som leser Computerworlds spalte "It-sjefen" skjønner hva Ellison mener. De fleste it-sjefer i større virksomheter svarer noe i retning av "ja takk begge deler" på spørsmålet om Microsoft eller Linux. Valget avgjøres ikke av politisk overbevisning, men av en pragmatisk vurdering av hva som fungerer best.

Det fører oss over til Larry Ellisons andre observasjon, som retter oppmerksomheten mot klientsiden. -- Det er ikke Windows, men Office som binder kundene til Microsoft, sa han.

Jeg kan ikke være med enig. Microsoft har suksess fordi Office-programmene er brukervennlige og har funksjonaliten brukerne etterspør.

Microsoft har alltid likt å framstille seg som et plattform-selskap. I så fall er det Office-pakken som er plattformen. Klassikerne Word, Excel og Powerpoint, samt Outlook, er nøkkelen til Microsofts suksess.

Du velger ikke Windows Mobile på mobilen fordi det er godt operativsystem, men fordi du får smertefri integrasjonen med Office. Du velger ikke Dynamics fordi pakken inneholder de beste forretningssystemene, men fordi løsningene fungerer godt sammen med Office. Selv hussentral velges i dag utifra hvem som har best integrasjon med Office.

Diskusjonene om Microsofts Open XML er en ekte standard, eller om OpenDocument er et mer stuereint format, kan dermed bli svært avgjørende. Utfordringen er at alle it-selskapene snakker om standarder og åpenhet. Avgjørende blir sannsynligvis om de offisieller standardiseringsorganisasjonene føler seg komfortable med å standardisere to ulike formater.

Uten at Larry Ellison kom inn på akkurat det poenget, kan jeg legge til at Microsoft Internet Information Services (IIS) vinner terreng fordi andre Microsoft-programmer kjører bedre på IIS enn på Apache, ikke fordi IIS er bedre enn Apache. Det ble blant annet framhevet av Microsofts egne kunder på Tech Ed It-forum i høst. Brukerne er ikke trofaste mot Apache bare fordi det er et åpent alternativ.

At applikasjonene styrer mye av selskapenes it-strategi, må også et selskap som Oracle ta innover seg. Til tross for at Larry Ellison ikke vil vedgå at database-markedet stagnerer, er det liten tvil om at han må lykkes på applikasjonssiden for å komme videre.

- Om fem år snakker ingen om Linux eller Microsoft, sa Novells Norgessjef Geir Christensen til cw.no tidligere denne uka.

Det kan godt hende han har rett. Men folk kommer definitivt til å snakke om hvilke applikasjoner de bruker, uavhengig av om de er installert lokalt eller levert over nettet.

Så lenge åpen kilde-kodemiljøet ikke klarer å komme opp med gode applikasjoner, er løpet kjørt. OpenOffice kan være redningen. Men først må hele det norske folk legges inn for avvenning fra Microsoft Office.

LES OGSÅ: Fem myter om Linux