Ballmer vil ha penger fra Red Hat-kunder

Ballmer vil ha penger fra Red Hat-kunder

Microsofts toppsjef mener Red Hat Linux bruker intellektuell eiendom fra Micosoft.

Steve Ballmer, toppsjefen i Microsoft, er langt fra ferdig med sitt korstog mot Linux. Han mener kundene til Red Hat må punge ut for bruk av Linux-koder som Microsoft eier.

- De som bruker Red Hat har en slags forpliktelse for å kompensere oss, sa Ballmer på et møte i London.

LES KANALBLOGGEN: Gufs fra fortiden

Møtet ble avhold forrige uke, men det er ifølge Computerworlds nyhetstjeneste ikke før nå dette har kommet i mediene.

Red Hat tar det hele med ro. I en kommentar sier selskapet at kundenes rettigheter er beskyttet i Open Source Assurance Program, og dermed behøver de ikke å være bekymret for krav om etterbetaling.

LES OGSÅ: Ballmer ambassadør i Kina?

Vil skremme open source-miljøet

Ballmers uttalelser er "uheldige" mener Jim Zemlin i Linux Foundation. Han oppfordrer Microsoft å saksøke dem hvis de virkelig mener at de har et juridisk grunnlag for å gjøre det.

- De må fremdeles spesifisere i anklagene sine at konkrete patenter har blitt brutt i konkrete produkter. Inntil de har gjort dette skaper de bare en dårlig stemning i utviklermiljøet og blant kundene sine, sier Zemlin.

Han påpeker at mange av Red Hats kunder også er Microsoft-kunder, fordi mange aktører kjører både Linux og Microsoft-produkter på sine systemer. Zemlin oppfordrer også Microsoft til å endre patentstrategien sin hvis de ønsker mer samabreid med open source-miljøet på linje med avtalen Microsoft og Novell har inngått.

Ifølge analyseselskapet Gartner Group er Microsofts mål ikke å gå rettens vei, men å legge press på Linux-miljøet slik at de inngår avtaler med dem.

- Vi tror at dette er et forsøk å presse teknologiutviklere til å sette seg rundt bordet med Microsoft for inngå avtaler med selskapet, skrev Gartner i en rapport etter at Microsoft i mai anklaget open source-miljøet å ha brukt 235 patenter i ulike programvare.

LES OGSÅ: Novell tjener fett på Microsoft-avale

Utvikling