- Bedrifter har 3.000 milliarder i it-gjeld

- Bedrifter har 3.000 milliarder i it-gjeld

Gamle applikasjoner blir svært dyre å oppgradere, advarer Gartner.

Svimlende 2,9 billioner norske kroner, eller 500 milliarder amerikanske dollar. Det er gjelden it-avdelinger har pådratt seg globalt dette året ettersom stramme budsjetter har forhindret dem fra å oppgradere gammel programvare, ifølge Gartners analyser.

- År etter år med utsatt vedlikehold betyr at applikasjonsporteføljen risikerer å bli farlig utdatert, mener Gartner-analytiker Andy Kyte.

Den skremmende store summen er nærmest identisk med verdien av hele det norske oljefondet, som utgjorde 2877 milliarder kroner ved utgangen av august.

- Oppblåst

Analyseselskapet påpeker at gjelden må betales i fremtiden ved å investere i programvareoppdateringer. It-gjeld defineres som kostnaden det innebærer å oppgradere alle applikasjoner i bedriftene til et fullt støttet utgavestadium.

Ifølge Gartner kan gjelden doble seg til en billion dollar innen 2015.

De uavhengige analytikerne Vinnie Mirchandani og Frank Scavo mener Gartners estimater er oppblåste, og peker på at firmaet har for vane å slippe store, skremmende tall, slik som spådommen av hvor mye Y2K kom til å koste.

- Det er mange grunner til å ikke å oppgradere eller modernisere mange applikasjoner, og jeg mener Gartner går over streken når de bruker ord som ”gjeld”, skriver den forhenværende Gartner-analytikeren Mirchandani på sin blogg.

- Få oversikt

Scavo innrømmer imidlertid at økningen i antall applikasjoner og ustøttede versjoner utgjør store problemer for it-avdelingene. Han mener it-sjefen må gjøre en innsats for å identifisere programvare som kan pensjoneres, konsolideres eller overlates til andre å vedlikeholde, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Han understreker at kun strategiske applikasjoner som kan gi forretningsverdi trenger å oppgraderes på regelmessig basis.

Scavo råder bedrifter til å skape en oversikt over slikt, men innser at det er vrient å få brukerne, toppsjefene og it-avdelingen til å enes om hva som er viktig og ikke.

Utvikling