Bill Gates mest minneverdige øyeblikk

Bill Gates' mest minneverdige øyeblikk

Bill Gates trekker seg fra den daglige driften i Microsoft for å jobbe med humanitære prosjekter på heltid. Her er ti av høydepunktene i hans liv.

I mer enn 30 år har han vært tilstede og påvirket it-bransjen. Han er nerdete, men samtidig kompromissløs. Han er briljant og samtidig totalt blind for selskapets egne feil. Men Bill Gates etterlater seg et uutslettelig preg på den digitale verden.

På fredag denne uken gir Bill Gates seg i Microsoft for å vie seg helt til filantropiske aktiviteter. Derfor er det på sin plass med et lite tilbakeblikk på noen milepæler i hans liv.

1. Lanseringen av Windows 95 (24 aug, 1995)

Vi vil sannsynligvis aldri se et annet produkt lanseres med tilsvarende brask og bram som da Windows 95 kom til verden (og det er kanskje like greit). Selv all pomp og prakt rundt Iphones debut i fjor blekner i forhold. Microsoft betalte millioner av dollar for rettighetene til Rolling Stones sin sang "Start Me Up”, og det var bare begynnelsen på en markedskampanje som kostet nærmere 300 millioner dollar.

Blant de mer kreative stuntene var å kle opp Empire State Building i Microsofts farger, og male Windows 95 logoen på fotballbaner for at den skulle være synlig fra luften. Ved hovedkontoret i Redmond i delstaten Washington ble det arrangert sirkus, eller retter sagt karneval, med mat, gjøglere, klovner, ballonger, pariserhjul, og et stort sirkustelt. Og i sentrum av det hele stod Bill Gates i sin blå poloskjorte med Microsoft-logo. I et forsøk på en avslappet tone fortalte Gates småmorsomheter sammen med stjernen i amerikanske tv-programmet The Tonight show, Jay Leno.

Bill Gates’ beste sitat i denne sammenhengen: "Windows 95 er så lett at selv en Talkshow-vert kan bruke det."

2. Startskuddet (januar 1975)

Det var et bilde av MITs Altair 8800 på forsiden av magasinet Popular Electronics som satte det hele i gang. Det var Harvard-klassekamerat Paul Allen som viste Bill Gates datamaskinen, Gates ringte MITs president Ed Roberts og overbeviste ham om at han og Allen hadde laget BASIC-program for Altair. Sannheten var at de ikke hadde skrevet en eneste linje med kode. Men etter at sjefen på prestisjeuniversitet hadde uttrykt sin interesse, jobbet Allen og Gates som besatt i åtte uker for å få det ferdig.

Litt senere samme år hoppet Gates av studiene på Harvard og flyttet til Albuquerque hvor han begynte som programmerer for Roberts for 10 dollar timen. Men etter hvert begynte pengene å renne inn på royalties fra BASIC. Og så fort Gates fikk råd, kjøpte han seg en Porsche 911. Han krasjet imidlertid og ble flere ganger arrestert for råkjøring og kjøring uten gyldig førerkort.

Altair 8800 - Bill Gates' første lidenskap?

3. Juridisk trøbbel og dårlig hukommelse (27 aug, 1998)

Windows har alltid hatt problemer med minnet, det har tydeligvis Bill Gates også. Året var 1998 og amerikanske myndigheter var på Microsoft-jakt. Sjefen i Microsoft ble innkalt som vitne i saken som skulle bevise at selskapet utnyttet sin dominans med operativsystemet Windows på en konkurransevridene måte.

Bill Gates sitt vitnemål ble etter hvert lagt ut på nettet. Hans rykte som en dyktig og detaljorientert kontroll-freak fikk et skudd for baugen. Selv om han hadde god tid til forberedelser var hans vitnesbyrd fullt av "I don't recall" (6 ganger), "I don't remember" (14 ganger) og " I don 't know"(22 ganger).

Gates brukte mye tid på å diskutere betydningen av ord som " bekymret" og "konkurrere" med aktoren David Boies. Det ble mye semantikk. Tekstutdrag fra Gates' videovitnemål skapte humring hos dommeren Thomas Penfield Jackson. Men den som ler sist ler best, Microsoft anket og tre år senere overprøvde en annen amerikansk domstol Jacksons dom mot Microsoft.

LES DE FEM NESTE HØYDEPUNKTENE HER: Bill Gates mest minneverdige øyeblikk - Del 2

4. Midtsidemodell i PC World (juli 1987)

Ja, vi snakker om at Bill Gates. Nei, han poserte ikke naken. Han hadde på seg en mørk blå dress, en lavendelskjorte og stripete slips - i stedet for de vanlige og kjedelige genserne. Hans bilde prydet imidlertid hele midtsiden i forbindelse med et intervju med den da 32 år gamle programmeringsgiganten. Dette var PC Worlds første midtsidemodell, og helt sikkert den siste.

Legendarisk bilde: Microsoft anno 1978. En ung Bill Gates nede til venstre.

5. En milliardær blir født (13 mars, 1986)

Børsnoteringen av Microsoft var en stor dag for Bill Gates. Han ble umiddelbart styrtrik med en andel av selskapet verdt 234 millioner dollar denne dagen. Men det var ikke før 17. juli 1995 at det amerikanske økonomitidsskriftet Forbes kåret ham til den rikeste i verden, med en formue på 13 milliarder dollar. Det var herfra det begynte å rulle.

På høyden under dot-com-galskapen overskred Bill Gates’ formue 100 milliarder dollar. Det ble etablert flere nettsteder med det formålet å vise hvor rik Gates var. Og det er kanskje ikke så rart folk at folk trodde på ryktene som gikk om at han skulle gi deg 1000 dollar bare du svarte på e-post (en klassisk nettbløff). Men i stedet for å sy alle pengene inn i madrassen, handlet Gates der andre bare snakker. Etableringen av William H. Gates III Foundation (senere endret til Bill & Melinda Gates Foundation) er en viktig milepæl for filantropen Gates.

Etter hvert sprakk dot-com-boblen og Microsoft-aksjen falt (som alle andre). I dag er imidlertid Bill Gates sin personlig formue på 58 milliarder dollar og det rangerer ham som den tredje rikeste i verden - bak den meksikanske telekom-kongen Carlos Slim Helu og Bills kamerat rundt bridgebordet, legendariske Warren Buffet.

Kilde: Computerworlds egen internasjonale nyhetstjeneste.

LES DE FEM NESTE HØYDEPUNKTENE HER: Bill Gates mest minneverdige øyeblikk - Del 2

Les om:

Utvikling