Blink er død!

Blink er død!

En av de mest irriterende html-taggene fra webbens barndom er lagt død med nye Firefox 23.

Det var en gjenganger på tidlige hjemmesider, og en vanlig feil å bruke i tidlig webdesign. Denne uken er html-taggen «blink» uoffisielt vandret heden med nye Firefox 23, skriver PCWorld.com.

Riktignok er det nok en god stund siden landeplagen herjet på nett, og assosieres ofte med nettsteder som gode, gamle Geocities.

Mens de fleste som har interesse av slik nok så elementet som et nokså ufarlig irritasjonsmoment, er det også flere som har påstått at den blinkende teksten faktisk kan gjøre skade.

Blant sistnevnte er regjeringen i USA, som anbefaler at nettsteder ikke legger ut blinkende objekter på mellom to og 55 hertz for å unngå unngå å utløse epileptiske anfall hos brukerne.

Uskyldig eksperiment

Utvikleren Lou Montulli, kjent for nettleseren Lynx, har etter sigende æren for å ha sluppet blink-taggen løs på verden.

Montulli, som også var en av grunnleggerene av Netscape, forteller i en blogg-post hvordan det skjedde.

Sent en kveld skal han og ett par andre utviklere ha sittet i en bar og diskutert hvordan nettleseren Lynx ikke kunne vise mange av html-utvidelsene de ville implementere - bortsett fra blinkende tekst.

- Vi lo godt av tanken på blinkende tekst, og snakket om å blinke det og det og hvor absurd det ville være, skriver Montulli.

Det første han fikk se da han kom på jobb dagen etter, var blinkende tekst på pc-en sin.

- Det viser seg at en av utviklerene synes ideen var så god, at han forlot baren like over midnatt, gikk tilbake til kontoret og implementerte blink-taggen over natten. Han var fortsatt tilstede på kontoret, og var ganske stolt av den.

Da Netscape Navogator ble lansert, fulgte blink-taggen med som en skjult og udokumentert funksjon - et «easter egg». Som så ofte skjer, lekket informasjon om den hemmelige blink-taggen ut på nettet, og folk begynte å ta den i bruk.

- Store annonser blinket i all sin prakt. Det var som Las Vegas, bare at det var på pc-skjermen min, og det var ingen måte å skru det av, skriver Montulli.

De fleste nettlesere har forøvrig droppet blink-støtten allerede, og dersom man absolutt vil ha tekst til å blinke på nett må man ty til animerte GIF-er eller Javascript.

Utvikling