Bygger nettsky for bilen

Bygger nettsky for bilen

Toyota og Microsoft bygger plattform som betjener bil og hjem via mobilapplikasjoner og nettskytjenester.

Programvarekjempen Microsoft og bilgiganten Toyota planlegger å bruke Microsofts nettskytjeneste Windows Azure for å bygge en telematikktjeneste som betjener Toyotas el- og hybridbiler, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

På en pressekonferanse i går, der en samarbeidsavtale mellom de to selskapene ble presentert, uttalte representanter for selskapene at de sammen investerer 12 millioner dollar (rundt 70 millioner kroner) i Toyota Media Service, et datterselskap som tilbyr digitale informasjonstjenester til Toyotas kunder.

Global plattform

Målet er å bygge en global nettskyplattform innen 2015, som skal levere rimelige og avanserte telematikktjenester til Toyotas bilkunder verden rundt.

Telematikk kombinerer kommunikasjonsteknologi som mobilnettverk, med andre informasjonsteknologier som GPS og energistyringssystemer.

På pressekonferansen beskrev sjefene for de to selskapene eksempler på applikasjoner som kan utvikles basert på den nye plattformen.

Med applikasjoner som knytter sammen biler, boliger og strømnettet, vil brukere kunne ha oversikt over hvor langt det er til neste ladestasjon, bruke en smarttelefon til å sjekke batterinivået og instruere bilen om å lade på den tiden av døgnet når strømmen er billigst.

Snakke med bilen

Akio Toyoda, toppsjeden i Toyota Motor, beskrev et scenario hvor han kunne bruke taleteknologi for å fortelle bilen planene for dagen. Bilen vil så anbefale beste kjørerute til dagens møter basert på trafikk- og værforhold for øyeblikket.

På veien kan han be systemet om å skru på luftkondisjoneringen hjemme i huset før han kommer hjem, eller styre lys, oppvarming og andre apparater i hjemmet.

Microsoft-sjef Steve Ballmer sa at Microsofts investering i prosjektet inkluderer teknisk utvikling i tillegg til penger, men han ville ikke avsløre hvor stor del av pengene som kommer fra hans selskap.

Selve nettskyplattformen vil ikke være fullført før i 2015, men de første applikasjonene til det nye systemet kommer på markedet i nye biler allerede til neste år.

Utvikling