I sommer kan du utforske hele Norge i skala 1:50.000 på PC, nettbrett, spillekonsoll eller mobilen. Kartverket har nemlig frigitt det nasjonale kartgrunnlaget til bruk i det populære sandkassespillet Minecraft. Skjermdump: Kartverket

Hardangerfjorden gjenskapt i dataspillet Minecraft. (Skjermdump: Kartverket)

Hardangerfjorden er lett gjenkjennelig selv i blokkform. (Skjermdump: Kartverket)

Om natten kan det bli skummelt å ferdes på den virtuelle Hardangervidda i Minecraft. Da kryper monstrene frem. Uvisst om vi får se det norske stollet, riktignok. (Skjermdump: Kartverket)

... men når solen står opp, så er det igjen (snart) trygt å ferdes på Hardangervidda. (Skjermdump: Kartverket)

Oppå fjellet, oppå fjellet. Selv i skala 1:50.000 er det pent i det norske høylandet. (Skjermdump: Kartverket)

Der ingen skulle tru... Sognefjorden ser litt trangere ut i blokkform. Men pent er det likevel. (Skjermdump: Kartverket)

Den norske kysten, med sine småøyer og fjorder kan snart utforskes i Minecraft takket være åpne data fra Kartverket. (Skjermdump: Kartverket)

Bygger Norge i Minecraft med åpne data

I sommer kan du reise Norge rundt i Minecraft, takket være åpne data fra Kartverket. Initiativet kommer i forbindelse med hackathon-et #hack4no som arrangeres på Hønefoss i begynnelsen av juni.

Kartverket og Difi arrangerer det nå årlige hackathon-et #hack4no 5. og 6. juni ved kartverkets lokaler på Hønefoss. I sammeheng med arrangementet lanserer Kartverket også det nasjonale kartgrunnlaget til bruk i det populære sandkassespillet Minecraft.

OBS: Kan forårsake skaperglede

Minecraft er, for de som har ligget i dyp koma fra lanseringen i 2009 til nå, et dataspill som lar spilleren bygge hva det måtte være ved å sette en kloss oppå en annen - og så videre. Minecraft er tilgjengelig på de fleste store plattformene, inkludert PC (Mac, Windows, GNU/Linux etc), nettbrett, spillkonsoll og smartmobil.

Spillet er svært populært, og har satt kreativitet, inspirasjon og skaperglede i sving blant både spillere og andre over hele verden. De mange kreasjonene inkluderer fungerende 16-bits datamaskiner, enorme byer og romskip og til og med hele verdener og hele nasjoner.

Danmark, som er en god inspirasjon og samarbeidspartner for den norske digitalsatsingen - er allerde på plass i Minecraft, ved hjelp av Geodatastyrelsen (det danske Kartverket).

Nå kan snart også nordmenn boltre seg i en virtuell versjon av hjemlandet, generert i minimum skalaen 1:50.000 - altå at én blokk tilsvarer 500 meter ute i virkelighetens verden. 

Lanseres på #hack4no

Minecraft-kartet vil lanseres i forbindelse med hackathon-et #hack4no på Hønefoss i juni. Arrangementet arrangeres av Kartverket og Difi, og er et samlingssted der utviklere, designere og generelle idémakere kan samles for å utvikle prosjekter som gjør bruk av de etter hvert mange, åpne og gratis datasettene som er åpnet av offentlige virksomheter.

Her kan man boltre seg med sted- og kartdata fra Kartverket, kulturdata fra Kulturrådet og vegdata fra Statens Vegvesen. Disse stiller også med egne eksperter dersom noen ønsker råd og veiledning under programmeringsøkten. 

Og ja, det blir litt hacking i Minecraft også. De som ikke har muligheten til å ta turen til Hønefoss for å delta, kan laste ned kardata til bruk i spillet hjemme. 

#hack4no er gratis for alle som ønsker det, fra profesjonelle kodere til studenter og barn som er interessert i å skape ting med programmering på datamaskinen. Måltider er også gratis, så her er det bare å henge seg på.

Mer informasjon og påmelding finnes på hack4.no.

Utvikling