Dell på lag med Linux

Etter ønske fra kundene skal Dell sertifisere en hel produktlinje i bedriftsmarkedet for Linux.

Publisert Sist oppdatert

Dell har mottatt en rekke anbefalinger og ønsker om større Linux-fokus på sitt nye kundeforum, Ideastorm, som ble startet for mindre enn en måned siden. Den sterke Microsoft-partneren har nå tatt hensyn til ønskene om mer åpen kildekode, og skal sertifisere en hel produktlinje for Linux.

- Vi har et veldig sterkt fokus på forumet, og responsen er noe vi vil bruke proaktivt. Vi leverer ganske mye Linux allerede, men kundene skal nå få vite at en viss type produkter er ferdig sertifisert, sier David Hall, merkevareansvarlig i Dell Norge.

Novell er blant samarbeidspartnerne, og SUSE Linux skal sertifiseres for og kunne bli preinstallert både på den stasjonære pc-en Optiplex, den bærbare Latitude-serien og arbeidsstasjonen Precision.

- Vi har levert maskiner uten operativsystem tidligere, med Linux ved siden av. Vi har også levert drivere før. Det eneste som har manglet har vært sertifiseringen. Vi ser nå at kundetilpasset design er noe vi vil bruke mer. Brukerne vil utforme produktene i større grad enn tidligere, mener Hall.

Positive reaksjoner

Linpro tilbyr Linux-baserte konsulenttjenester innen blant annet installasjon, drift, overvåkning og sikkerhet og kjenner næringslivets behov godt. De tror Linux-sertifiseringen kan løse mange problemer.

- En av de største sperrene for bruk av Linux er at maskinvaren og programvaren ikke er avstemt. Hvis Dell håndterer denne biten er det et veldig bra tiltak. Det viser at selskapet er fleksibelt og i forkant av markedet, sier salgs- og markedsjef Jan William Haagensen.

Også Novell-sjef Geir Christensen er naturlig nok godt fornøyd med at Dell-maskinene blir standardisert for selskapets SUSE Linux-distribusjon.

- Det er positivt for inntektsstrømmen, men også for Linux som blir mainstream for leverandørene og på folkemodellene ute i markedet. I dialog med kunder er det fint å kunne konkurrere også på arbeidsflatesiden, og mangfoldet er bare positivt for kundene. Tradisjonelt har Linux stått sterkest i det offentlige, på universiteter og høgskoler, men er nå i ferd med å gå inn i mer forretningskritiske virksomheter. Det er kjempespennende, sier Chrisensen.

Ikke for private

Privatkunder kan imidlertid se langt etter preinstallert Linux som et alternativ til Windows på Dell-maskinene.

- Hjemmebrukerne har enklere behov, og for mange er Windows en riktig plattform. Man kan kjøre Linux med teknologi på toppen som lar en bruke Windows-basert programvare, men det er nok et stykke frem til slike Linux-distribusjoner blir preinstallert, tror Haagensen.

- Vi har ingen konkrete planer om å lansere dette for privatmarkedet, bekrefter Hall.