Derfor satser Unit4 Agresso på blinde

I samarbeider med Blindeforbundet for å få flere blinde og svaksynte ut i arbeid. - Ofte et gap mellom utviklere og brukere, påpeker Frøydis Garmo Hovden fra Norges Blindeforbund.

Publisert Sist oppdatert

Norges Blindeforbund, organisasjonen for blinde og svaksynte, er opptatt av at alle i samfunnet skal ha de samme mulighetene og rettighetene. Det gjelder også teknologi og arbeidsliv.

- For oss er det å ha tilgang til data, teknologi og nett en stor endring i livet vårt, det betyr enormt mye. På den annen side, så synliggjør teknologien også forskjellene, begynner Arnt Holte, assisterende generalsekretær i Norges Blindeforbund.

Holte, som er født blind, har brukt dataløsninger siden begynnelsen. Nå ønsker han å belyse utfordringene og fordelene med universell utforming. It skal være utformet slik at den inkluderer, og ikke diskriminerer.

Allmenn tilgjengelighet

Universell utforming, eller tilgjengelighet for alle, er noe som gjerne blir lagt til på toppen av eksisterende programvare og tjenester.

- For ti år siden var det vanlig på ha en administrasjon, mens det nå blir stadig mer vanlig med selvbetjening, sier Thomas Staven i Unit 4 Agresso.

Nå er det derimot mer og mer vanlig at ansatte selv fører regninger, godkjenner fakturaer elektronisk og lignende. Det betyr at for eksempel økonomi- og administrasjonsprogramvare blir mer utbredt på tvers av organisasjonen.

Da er det også viktig at slik programvare er tilgjengelig for alle, og også kan brukes av mennesker med handicap.

- Mange ser på universell utforming som en ekstra kostnad, sier Frøydis Garmo Hovden, leder for næringsavdelingen i Norges Blindeforbund, og fortsetter:

- Gjøres det riktig fra begynnelsen, så blir det lettere for alle, og man slipper ekstra kostnader med å tilpasse en eksisterende løsning.

I Norge er det nemlig både ønskelig og viktig å få flere ut i arbeid, men da må også verktøy være allment tilpasset.

- Ved leveranse, så skal et produkt være tilgjengelig for alle, legger Holte til, og trekker frem Iphonen sin som et eksempel på tilgjengelighet som en del av grunntanken bak produktet.

- Har du en holdning som går ut på at produktet skal kunne brukes av alle, da får du også en helt annen holdning til teknologien, mener han.

Og med allmenn tilgjengelighet fra begynnelsen, er det lettere å få flere ut i arbeid.

Skal brukes av alle

Unit4 Agresso leverer programvare til Norges Blindeforbund, og samarbeider med organisasjonen for å forbedre løsningene sine slik at de enklere skal kunne brukes av flere.

- Det er jo ofte et gap mellom utviklere og brukere, og ofte forstår man ikke hverandre, sier Hovden.

Bare bransjen klarer å jobbe litt smartere, og samarbeide tettere med brukerene, kan det være mye å tjene. Spesielt ettersom nye forskrifter for universell utforming er ventet å være på plass til neste år.

Det kan bety et konkurransefortrinn for selskapene som er litt fremoverlente, og Agresso har allerede fått mye ut av samarbeidet med blindeforbundet.

- Vi har for eksempel løst opp veldig i språkbruken, spesielt i skjermbildene som er rettet mot ansatte ute i organisasjonen, de som skal oppdatere sin egen informasjon, forteller Staven.

Blant annet er mange tekniske begreper byttet ut med et enkelt, hverdagslig språk. Det er en fordel, ikke bare for inkludering av arbeidstakere med handicap, men også med tanke på for eksempel innvandrere som kanskje har problemer med komplisert norsk.

- Teknologi kan være til hinder for at godt kvalifiserte mennesker ikke før jobb, men brukt på riktig måte, kan teknologi være en døråpner, legger Hovden til.

Holte nikker i enighet, og påpeker at det er en vinn-vinn situasjon å tenke universell utforming fra starten.

- Det åpner for muligheter for flere arbeidsplasser for blinde og svaksynte, sier Holte.

Han presiserer at universell utforming av teknologi ikke bare handler om løsninger for synshemmede, men også for mennesker med dårlig språkforståelse, nedsatte kognitive evner og andre funksjonshemminger. Og Staven og Holte er enig om èn ting - universelt utformet teknologi gir bedre løsninger for alle brukere, ikke bare de med såkalt spesielle behov.

Det har vært et tøft løp for Agresso, som har vært nødt til å kaste seg rundt og tenke anderledes. Men med god hjelp fra Norges Blindeforbund er selskapet nesten i mål, og kan tilby allmenn tilgjengelighet, noe hele samfunnet vil nyte godt av.