Dette er nytt i Ubuntu 11.10

Dette er nytt i Ubuntu 11.10

Nyeste versjon av Ubuntu, "Oneiric Ocelot", tilbyr storstilt overhaling og opprydding.

Ubuntu 11.04 "Natty Narwhal" introduserte en rekke nye saker og ting, blant annet - og særlig - brukergrensesnittet Unity.

Med versjon 11.10 er det gjort noen få store, og en hel del mindre endringer som gjør brukeropplevelsen enda bedre.

Dashing Dash

Launcheren Dash som ble introdusert i 11.04 er en rask liten sak som gir deg tilgang til applikasjoner og filer. I denne versjonen er Dash forbedret, og i stedet for flere små knapper er alternativene presentert på egne faner som Ubuntu kaller "lenses" (linser). De har også lagt til en slik linse for musikk, noe som er ganske kjekt.

Dash har også blitt gjennomsiktig - en kosmetisk endring som gjør at det hele føles litt mer polert.

I tillegg introduserer 11.10 en ny funksjon gjennom å integrere Dash med Software Center slik at den ikke bare ser etter programmer du har installert, men også programmer som er tilgjengelige for nedlasting fra Ubuntus Software Center.

Nedlasting skjer direkte fra Dash, og du kan starte programmet så snart det er lastet ned.

Saftig Software Center

Også Ubuntu Software Center har blitt polert for 11.10. Hastigheten er bedre, og det er lagt en god del arbeid i å få funksjonen til å se bedre ut. Desverre kan det bli litt rotete så fort man navigerer bort fra hovedsiden. Likheten til Apples App Store på Mac OS X er ganske slående.

Det er også inkludert en rekke komersielle programmer i Software Center, inkludert Fluendos utmerkede DVD-spiller, til glede for mange brukere.

Datalagring med Deja Dup

En god nyhet for multi-plattform-brukere er at applikasjonen Deja Dup er blitt standard. Programmet er integrert med nettskytjenesten Ubuntu One, og det har aldri være enklere å ta backup av Ubuntu-maskinen. I tillegg har Ubuntu sluppet Ubuntu One-klienter for Windows, IOS og Android, noe som vil gjøre det enklere å samle backup, filer, bilder og dokumenter på ett og samme sted.

Ubuntu One gir deg forresten 5 Gb gratis lagringsplass å kose deg med.

Flere fine forbedringer

Det er i tillegg til disse tre største nyhetene en lang rekke mindre endringer, forbedringer og fikser i Ubuntu 11.10. Switcheren er for eksempel raskere og penere. Innlogging er det nå LightDM som tar seg av istedet for GDM, og Mozillas Thunderbird erstatter endelig Evolution som standard epost applikasjon.

Andre alternativer er selvsagt tilgjengelig i Software Center.

Ubuntu 11.10 er kort sagt en veldig bra oppgradering, og viser at det går an å gjøre Linux pent og brukervennlig i tillegg til funksjonell og avansert. Her er det noe for [nesten] alle!

Se en kort introduksjon: What makes Ubuntu 11.10 so great?

Nettstedet til Ubuntu har også en veldig fin, interaktiv presentasjon av "Oneiric Ocelot", og en mulighet til å ta en kikk på Ubuntu desktop i nettleseren.

Les om:

Utvikling