Diebold saksøkes for brudd på GPL

Diebold saksøkes for brudd på GPL

På selveste valgdagen kom nyheten om at Diebold, firmaet bak de beryktede elektroniske valgmaskinene i USA, saksøkes for brudd på GPL.

Det er firmaet Artifex Software som går til sak mot Diebold, og den bransjen av Diebold som lager valgmaskiner; Premier Election Systems. De hevder at produsenten av maskiner som ble brukt til å avgi stemmer i presidentvalget i USA i 2004 og igjen ble brukt i mange stater i natt, har brukt programmet Ghostscript ulovlig sine maskiner.

Ghostscript er et program for å prosessere PDFer, og er åpen kildekode under GPL-lisensen. GPL gir alle tillatelse til å studere, modifisere, bruke, og distribuere koden, så lenge alle endringer som gjøres også deles under samme lisens. Om du er et kommersielt firma kan du i noen tilfeller unngå denne klausulen om du betaler for det. Dette var mulig med Ghostscript, og firmaer som HP, IBM, og Kodak har en slik avtale med Artifex.

Vil forby bruken

Diebold valgte hverken betale for bruken, eller å dele de endringene de gjorde. Derfor saksøker nå Artifex dem for 150 000 dollar. Men kanskje enda viktigere er det at de krever at retten forbyr bruken av maskinene med den stjålne koden.

Valgmaskinene fra Diebold har vært omsluttet av problemer og kontrovers helt fra starten. Undersøkelse etter undersøkelse har vist hvor lett det er å hacke Diebolds maskiner, blant annet kom det fram i en Princton-studie i 2006 at man kunne åpne maskinene med en standard minibar-nøkkel (video), og i 2007 brukte sikkerhetseksperter i Ohio 1,9 millioner dollar på en undersøkelse av flere forskjellige valgmaskiner, blant annet Diebold sine, som konkluderte med at de var overlesset av sikkerhetshull.

Nylig har det kommet fram at elektroniske stemmer avlagt i Ohio i 2004 ble unødvendig sendt via et IT-firma kjent for sine tette bånd til det Republikanske partiet. Tidligere administrerende direktør i Diebold var også en sterk støttespiller for republikanerne. Samme år saksøkte staten California Diebold for svindel, og forbød bruken av valgmaskinene deres. HBOs dokumentar om Diebold og alle problemene rundt valgmaskinene deres, Hacking Deomcracy, ble nominert til en Emmy i 2007.

Det var som kjent Ohio som til syvende og sist avgjorde valget i USA i 2004.

Utvikling