Dobbelt så rask talegjenkjenning

Dobbelt så rask talegjenkjenning

Nå kan du skrive, søke på nettet og sende e-post – med stemmen – enda raskere enn før.

Talegjenkjenningsprogrammet Dragon NaturallySpeaking er ute i ny versjon.

Den 10. versjonen av programmet er ifølge produsenten dobbelt så rask som forrige utgave, og talegjenkjenningen har angivelig en nøyaktighet på 99 prosent.

Programmet takler imidlertid ikke norsk, men ifølge distributøren Infoshare Solutions AS, som har solgt programmet i en årrekke, er det likevel mange norske bedrifter og institusjoner som har funnet programmet nyttig.

LES OGSÅ: Omnipage 16 klar for spionoppdrag

Ifølge Nuance Communications er Dragon NaturallySpeaking verdens mest solgte talegjenkjenningsprogram. Med programmet kan man skrive dokumenter og e-post, søke på internett og styre pc-en ved hjelp av stemmen.

Snakker fort, skriver sakte

Programmet tar utgangspunkt i det faktum at de fleste av oss snakker mye raskere enn vi er i stand til å skrive. Undersøkelser viser at talehastigheten gjerne er tre ganger så stor som skrivehastigheten.

Derfor er det mulig å få gjort unna ting mye raskere ved å bruke stemmen enn ved å benytte tastatur og mus, ifølge Nuance Communications.

Selskapet har via sine nettsider kjørt en test av skrivehastigheten til rundt 35 000 personer. Her har man funnet ut at den gjennomsnittlige skrivehastigheten er 35 ord per minutt, som faktisk er enda langsommere enn tidligere anslag, som har ligget på rundt 40 ord i minuttet.

Mange av oss snakker mye raskere, gjerne med en hastighet på rundt 120 ord i minuttet – noen opptil 160 ord i minuttet.

Unngår skrivefeil

Samtidig er det et faktum at når vi prøver å skrive fort, blir det også mange feil. Undersøkelsen som Nuance gjennomførte, viste at bare 58 prosent av ordene ble skrevet korrekt.

Når man taler inn teksten i stedet for å skrive den, greier Dragon NaturallySpeaking derimot å oppnå en nøyaktighet på helt opptil 99 prosent, hevder produsenten.

Versjon 10 skal ha fått nøyaktigheten forbedret med over 20 prosent i forhold til forrige versjon.

Programmet har også fått nye snarveier som samler flertrinns-oppgaver i enkle og direkte talekommandoer. Ved å si «Send e-mail to Peter Mahoney and Steve Chambers» åpnes brukerens e-postprogram, samtidig som det opprettes en ny e-postmelding med de riktige navnene i mottakerfeltet.

LES OGSÅ: Snakker til pc og pasient

Når man skriver for eksempel et Word-dokument, er det ikke bare tekstinnholdet som blir registrert når man snakker til datamaskinen. Hvis man sier «make that bigger», blir skriftstørrelsen automatisk gjort større. En rekke pc-kommandoer kan altså uttales i stedet for at man må bruke tastetur og mus.

Håndfrisett

En av nyhetene i versjon 10 er at man nå kan få programmet i en versjon der det også er med et Bluetooth-basert håndfrisett. Ved hjelp av Plantronics Calisto Bluetooth-hodetelefonsett kan man diktere pc-en på opptil 30 meters avstand.

Programmet fungerer også med digitale diktafoner og pda-er.

Blant programmene som kan benyttes via Dragon NaturallySpeaking 10 er Microsoft Word og Outlook, Internet Explorer, Firefox, AOL Instant Messenger og MSN Messenger.

Den enkleste versjonen av programmet, Standard 10, koster 987 kroner inklusive mva. Utgaven som kalles Preferred 10 koster 1 862 kroner, mens toppversjonen Professional 10 har en veiledende pris på 8 737 kroner.

Mer informasjon: www.infoshare.no .

Les om:

Utvikling