Dropper xhtml2, satser på html5

Dropper xhtml2, satser på html5

W3C avbryter utviklingen av webstandarden xhtml2, og flytter ressursene til html5.

W3C-gruppen som jobber med xhtml2 får fortsette arbeidet ut året, men mandatet blir ikke fornyet. Ressursene flyttes i stedet over til nye html5, som ble lansert i første utkast i januar i år. Når det er ferdig, forventes det å bli en stor og viktig oppdatering av språket.

Xhtml oppsto som en xml-basert versjon av html, og har blitt utviklet i flere versjoner av World Wide Web Consortium (W3C). Den nye versjon2 skulle blant annet inneholde støtte for mobile systemer og oversettelser, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

- Dette henger sammen med markedets etterspørsel, sier Olle Olsson på det svenske W3C-kontoret til Computer Sweden.

Ikke bakoverkompatibel

Beslutingen er ikke overraskende, og har vært diskutert en tid. Alle de store nettleserne har allerede begynt å støtte html5, mens xhtml ikke har vært like het.

- Xhtml2 har en del positive sider som html5 ikke har, og motsatt. Men det utslagsgivende var nok at xhtml2 ikke er bakoverkompatibel, det var en stor feil, mener Robert Nyman, grensesnittarkitekt på Valtech.

Mange tror xhtml bare er siste versjon av html, men i virkeligheten er det snakk om to parallelle standarder. W3C anbefaler at man enten bruker Xhtml 1.1, Xhtml 1.0 eller Html 4.01 når man lager nettsider.

Les om:

Utvikling