- Elements er nok

- Elements er nok

Photoshop er kostbar programvare. Adobes egen produktekspert mener bedriften din kan klare seg med Elements-versjonene.

Vil du presentere bedriften din gjennom lyd og bilder, kan man skaffe seg Adobes programvare. Photoshop CS3 ligger på 7325 kroner, og Premiere Pro CS3 koster 9025 kroner. Dette kan bli mye penger for en liten eller mellomstor bedrift. Programmene er dessuten funksjonsspekket og avanserte, og kan være tunge å bruke for noen.

Adobe lanserer i oktober sine nye Elements-versjoner av Photoshop og Premiere. De koster 815 kroner per stykk. Du kan kjøpe begge for 1240 kroner. En brøkdel av hva fullversjonene koster.

- Elements-versjonene er er billige og enkle, mener svensken Fredrik Johannesson, Adobes produktspesialist.

Med andre ord er de hovedsakelig rettet mot privatmarkedet.

LES OGSÅ: Syv gratis fotoprogrammer

- Men hva med firmaer som vil spare litt penger, eller som kanskje ikke har så mye penger i utgangspunktet?

- Da er Elements bedre enn ingenting! For firmaer som kanskje trenger litt hjelp, men som ikke har tid til å gå på kurs, kan disse versjonene fungere fint.

Youtube og podcast

Å markedsføre seg i kanaler som tidligere har vært beregnet for privatpersoner, blir mer og mer utbredt. Firmaer har egne blogger, legger ut videoer på Youtube og bruker podcaster. Adobe Premiere Elements 7 har funksjoner som lar deg redigere en video, og legge den direkte ut på Youtube eller som en podcast.

- Dette er ikke lenger bare for ungdom som vil legge ut morsomme klipp. Mange firmaer bruker det som en effektiv markedsføringsmåte, så slikt er både "business and pleasure", smiler Johannesson.

LES OGSÅ: Lurer studentene til dyr programvare

Premiere Elements har også diverse måter å gjøre bilder og video til redigerte filmer, som kan brennes ut på DVD eller Blueray. For første gang kan man redigere video fra AVCHD-kameraer, en teknologi som har gjort HD billigere og mer tilgjengelig.

RASK DELING: For firmaer kan det være interessant å merke seg at man kan dele filmer på Youtube, laste de opp til hjemmesiden eller eksportere som podcast fra Adobe Premiere Elements 7.

Også Photoshop Elements 7 har fått nye funksjoner. Nå kan alle bli perfekte, amerikaniserte glansbilder. Skal du ha et bilde av sjefen på hjemmesidene deres, men synes han har litt brune tenner? "Toothbrush" -funksjonen redder dagen. Eller har himmelen på bildet ditt blitt grå og kjedelig? "Bluer skies" gjør grått til blått.

Spar penger

- Og for mer avanserte brukere, som ikke vil bruke slike ferdige funksjoner, kan man fortsatt bruke Photoshop slik man kjenner den fra før, forteller Johannesson.

LES OGSÅ: - Acrobat 9 er 2-3 ganger raskere

Det samme gjelder Premiere. Elements-programmene er spekket med funksjoner som gjør det hele "quick and dirty", som Johannesson sier, men man kan fortsatt gå bak scenen, og få mer kontroll.

Det er nok mange der ute som sitter på kraftige Adobe-pakker uten å bruke på langt nær alle funksjonene. Er du en av dem, kan du altså spare mye penger på å velge billigversjonen.

- I Elements-versjonene finner man noe for alle, tror Johannesson.

- Enten man er helt grønn, eller mer avansert.

Gratis

- Det har skjedd en fantastisk utvikling innen gratis programvare de siste årene, forteller redaktør Bjørn Unnersaker.

For bildebehandling trekker han fram Paint.net og Gimp som gode alternativer om bedriften vil spare noen kroner.

- Min påstand er at de aller fleste ville fått jobben sin gjort i disse programmene. Begge disse er mer avanserte enn Photoshop Elements, mener redaktøren.

- Bedrifter med moderate behov vil også kunne organisere bildearkivet sitt gratis gjennom medfølgende programvare i Windows Vista framfor kostbar fotoarkiv-programvare.

- Hva med videoredigering, finnes det noen gode gratisprogrammer her?

- Ikke noe liknende Gimp. Men Microsoft har jo levert gratis videoredigeringsprogramvare med Windows siden Windows Xp kom. I Windows Vista er denne sterkt forbedret, men den er ikke inkludert i Windows-versjoner for bedriftsmarkedet. Personlig foretrekker jeg Adobes Premiere Elements, som enhver kan klare å lære seg uten en manual. Men Adobe skal passe seg, for det er svært sannsynlig at Google eller andre er rundt hjørnet med gratisprogramvare som gjør jobben minst like bra.

Les om:

Utvikling