En av fem sliter med it

En av fem sliter med it

Blinde og svaksynte har problemer med digitale tjenester. Nå får Norges Blindeforbund donasjon i form av kurshjelp og programvare for millioner fra Microsoft.

For Blindeforbundet kommer julaften tidlig i år. Organisasjonen jobber tett med en rekke teknologiselskaper og leverandører innen områder som universell utforming, og Microsoft er en viktig samarbeidspartner.

Sammen arrangerte de blant annet næringslivskonferansen «Teknologi for alle» i april i år.

Nylig tok Microsoft Norge samarbeidet enda lenger, og slår til med den største enkeltdonasjonen selskapet noen gang har gitt i Norge: Programvare og tjenester til hele 3,5 millioner kroner.

- En helt fantastisk gave, sier Gunnar Haugsveen, generalsekretær i Norges Blindeforbund.

- Dette vil spesielt komme deltakere på våre populære datakurs til gode. Dessuten blir it-kostnadene våre redusert slik at vi kan hjelpe enda flere synshemmede.

Globalt program

Amund Dronen Ringdal, samfunnskontakt i Microsoft Norge, forteller at selskapet samarbeider med flere ideelle organisasjoner, både i Norge og verden ellers. Her hjemme er det dessuten et spesielt nært forhold til utvalgte partnere - Røde Kors, Seniornett, Antirasistisk Senter - som alle har mottatt donasjoner i form av programvare, opplæring og kurs.

- De har vi samarbeidet med i lang tid, med frivillig arbeid, pengedonasjoner og programvare, forteller Ringdal.

Og nå er også Norges Blindeforbund en del av det gode selskap, og er mottakere av donasjon til en verdi av 3,5 millioner kroner. Det er den største enkeltdonasjonen fra Microsoft Norge så langt.

Donasjonen gis i forbindelse med et globalt program i Microsoft, og det er en rekke organisasjoner i Norge som mottar donasjoner i form av programvare og opplæring.

Ringdal forteller dessuten at programmet åpner for muligheten til å gå litt lenger med enkelte organisasjoner, om det er ønskelig.

- Vi har valgt et dypere samarbeid med Blindeforbundet, som vi har felles interesser med og vi er stolte av å få være med og gjøre dette, sier Ringdal.

Et viktig samarbeid

Det er ingen tvil om at Microsoft og Blindeforbundet har felles interesser utover den rene samfunnsnytten av ideelt og samfunnsnyttig arbeid som både selskap og organisasjon tjener på.

Samarbeidet er tross alt til gjensidig nytte. Mens Blindeforbundet får fritt valg av programvare på øverste hylle, kurs og opplæring, får Microsoft dyrebare tilbakemeldinger og veiledning rundt universell utforming, brukervennlighet og allmenn tilgjengelighet.

- Vi bidrar med vår kompetanse til at Microsofts produkter blir universelt utformet og som i neste rekke fører til at de får et konkurransefortrinn, sier Haugsveen.

- Dette er en moderne måte å tenke samfunnsansvar på, legger han til.

Her hjemme ble forskrift om universell utforming av it vedtatt tidligere i sommer og er en viktig hjørnestein i regjeringens digitaliseringsprogram, og Microsoft mener også at universell utforming og digital inkludering er avgjørende dersom samfunnet skal lykkes med digitalt førstevalg.

- I Microsoft tror vi teknologi kan bidra til økt livskvalitet. Stadig flere tjenester i samfunnet blir digitalisert, og det er viktig at ingen faller utenfor disse tjenestetilbudene, forteller Dagfinn Kolstad, direktør for offentlig sektor i Microsoft Norge og fortsetter:

- En av fem nordmenn har vanskeligheter med å få tilgang til digitale tjenester fordi de er blinde eller svaksynte. Blindeforbundet gjør en uvurderlig innsats for denne gruppen, og vi håper vårt bidrag vil styrke dette viktige arbeidet ytterligere.

Kan gjøre mer

For Blindeforbundet bringer donasjonen også rent praktiske goder til organisasjonen.

- Både samarbeidet og donasjonen sparer Blindeforbundet for kostnader vi ellers ville hatt, og gjør det mulig for oss å gjennomføre tiltak som vi ellers ville vært nødt til å legge på is. For oss er dette en enestående donasjon, og et enestående samarbeid, sier generalsekretær Haugsveen.

I tillegg til å kunne oppgradere arbeidsstasjoner og systemer som brukes på jobben, gjør donasjonen det også mulig å kunne tillby organisasjonens populære pc-kurs for blinde og svaksynte på oppdatert programvare i alle de tre kursstedene i Norge.

- It-kostnadene blir redusert slik at vi kan hjelpe enda flere synshemmede, avslutter en glad og begeistret generalsekretær.

Utvikling