Enklere å finne feil med Opera

Enklere å finne feil med Opera

Verktøysettet Dragonfly skal spise bugs i Javascript og HTML5.

Opera Software har inkludert et nytt verktøysett i sin nettleser som kan hjelpe utviklere å finne feil i komplekse nettsider.

- Øyenstikkere (dragonflies) spiser insekter (bugs), og det er akkurat det vi vil at Dragonfly skal gjøre for utviklere rundt om i verden, sier David Storey, en av Operas utviklingssjefer, i en kunngjøring.

Smarttelefoner og tv-er

Dragonfly er ikke den første nettleserbaserte feilretteren på markedet. Mozilla tilbyr allerede Firebug, og Googles Chrome har også innebygde inspeksjonsverktøy. Men Dragonfly byr også på muligheten til å feilrette nettsider på smarttelefoner, tv-er og andre enheter, ved å koble disse til utviklerens pc.

Dragonfly har vært utviklet som åpen kildekode i nesten fem år, og er designet for å hjelpe webdesignere med å takle stadig mer komplekse nettsider og nettbaserte applikasjoner.

- Vi så at Javascript var i ferd med å øke i popularitet igjen, og Ajax var på alles lepper. Å lage komplekse nettapplikasjoner uten slike verktøy gjorde det vanskelig å støtte Opera på disse tjenestene, sier Storey i et intervju på Operas nettsider.

Allsidig verktøy

Dragonfly kan også brukes til å inspisere DOM (Document Object Modules), CSS (Cascading Style Sheets) og HTTP nettverkspakker. Programmet inkluderer en konsoll som uthever feil, og en kommandolinje.

Med Javascript-feilretteren kan utviklere overvåke spesifikke variabler eller isolere aktiviteten til spesifikke instruksjoner. Nettverksinspektør-verktøyet kan brukes til å søke etter feil i en nettside som lastes sakte, og observere ressurser mens de lastes ned.

I tillegg til Javascript og tilhørende Ajax-teknologier, dekker feilretteren HTML5 og andre neste-generasjons standarder som SVG (Scalable Vector Graphics).

Dragonfly 1.0 kan aktiveres i den nyeste utgaven av Operas nettleser, versjon 11.1.

Utvikling