Europa neste stopp for norske Dips

Europa neste stopp for norske Dips

Dips har majoriteten av norske sykehus på kundelisten. Nå satser de utenlands.

Norske sykehus er trolig verdensledende i bruken av elektroniske pasientjournaler (EPJ). Med 55 prosent av norske sykehus på kundelisten er Dips landets største EPJ-leverandør. For tredje år på rad er selskapet også blant de 50 raskest voksende teknologibedriftene i Norge og blant de 500 raskeste i Europa.

- Vi har kommet langt, men vi kan ikke vokse ubegrenset i Norge. Vi må finne et marked i utlandet, og det har vi gode muligheter til. Norge har en unik posisjon internasjonalt med hensyn til EPJ. Vi har reist rundt i Europa i to år. Ingen andre land er i nærheten, mener administrende direktør i Dips, Tor Arne Viksjø.

Kartlagt Europa

Bodø-bedriften har jobbet med å kartlegge det europeiske markedet i flere år og har allerede gjort markedsanalyser i Sverige, Danmark, Storbritannia, Irland, Belgia, Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania. En eventuell inntreden i et utenlandsk marked forutsetter blant annet teknologisk modenhet og moderne infrastruktur.

LES OGSÅ: Dips også i Helse Nord

- Vi er bare en EPJ-leverandør, så utviklingen må være kommet til et visst nivå. Etter et besøk i Riga kunne vi fastslå at Baltikum er utelukket av den grunnen, men mye tyder på at England og Skottland er passe modne for oss. Landene har god økonomisk vekst, er teknologisk orientert, men har kommet kort på EPJ-området, sier Viksjø.

Dips er for øyeblikket i samtaler med en irsk sykehusgruppe, men Viksjø understreker at det er langt igjen til eventuelle kontrakter kan underskrives.

- Helsevesenet er seigt, og ting tar fryktelig lang tid. Dessuten må vi gjøre tilpasninger i applikasjoner og finne partnere, i tillegg til kunder. Det går nok ett år eller to før vi har kunder i disse landene, mener han.

Norske utfordringer

Til tross for at 95 prosent av norske sykehus har EPJ er det en lang vei å gå før det norske helsevesenet er digitalisert og papirløst. Den største utfordringen er først og fremst samhandling mellom helseenhetene. Dette fungerer delvis i Nord-Norge hvor Dips har alle sykehusene, men grensesnittene mellom leverandørene ellers i landet fungerer dårlig. Standardene er klare, men Dips er foreløpig den eneste leverandørene som har levert standardiserte meldingstjenester.

LES OGSÅ: Nord-norsk superpartner for Microsoft

- Vi har ingen kommunikasjon med et ikke-Dips sykehus. I prinsippet er det fullt mulig å sende alt elektronisk ved hjelp av meldingsstandarder, men de andre leverandørene må også lage støtte for dette, sier Viksjø.

Utvikling