Europeisk pris til norsk programvare

Europeisk pris til norsk programvare

Norse Solutions verdensledende med Java-system for aksjebasert avlønning.

På ny har et norsk selskap kommet i den celebre rekken av vinnere av ”European Seal of e-Excellence” . Årets priser ble delt ut på Cebit-messen i Hannover i går.

Kåringen skal promotere ”e-innovasjon” og selskaper som bidrar med nye digitale løsninger innen it eller digitale medier. Prisene har blitt delt ut siden 2003.

I år fikk 36 bedrifter fra 18 land en utmerkelse. Fra Norden var det bare finske Lingosaur og norske Norse Solutions som fikk heder i år.

Sært nisjeprodukt

Norse Solutions lager programvare og leverer tjenester for aksjebasert avlønning.

- Vi driver med sære ting, det er et nisjeprodukt, sier daglig leder Arne Peder Blix til Computerworld.

Markedet for denne nisjen er likevel enormt på verdensbasis. Aksjebasert avlønning brukes over hele verden i all slags virksomhet, og omfatter områder som opsjoner, aksjesparing og aksjeskjøp gjennom jobben. Samlet kan man snakke om ”strategisk avlønning”.

- Det omfatter alt som ikke er fastlønn eller direkte bonuser. Heller ikke pensjon går inn i dette, men mange bruker dette som en slags pensjonsparing, sier Blix.

Komplekse systemer

Strategisk avlønning henger sammen med en rekke variable, som gjør systemene svært komplekse. I mange bransjer er deler av lønn basert på sike avtaler. Det som gjør det komplekst er at det henger sammen med mange deler i administrasjonen, samtidig som akjekursen endrer seg fortløpende.

- Vi har holdt på med dette siden 2002 og har ingen reelle konkurrenter på verdensbasis. Vi ligger 5-6 år foran nummer to i erfaring og tjenester, nettopp fordi dette er såpass komplisert. Vi har tatt høyde for dette fra dag én, sier Blix.

Ifølge Blix griper systemet inn i hele verdikjeden på samme måte som et SAP-system eller et fullintegrert regnskaps-, finans- eller rapporteringssystem. Det omfatter administrasjon, lønn og rapportering i tillegg til integrering mot aksjekurser, renteendringer og bankenes interne systemer for aksjehandel og administrasjon.

- Der ligger en flytende verdivurdering som oppdateres hele tiden, helt ned til detaljnivå. Det er millioner av beregninger som systemet må gjøre hele tiden. Vi kaller det et levende monster, en slags romferge vi har utviklet, sier han.

"Lille Sintef"

Allerede i fjor fikk selskapet oppmerksomhet på Cebit, og kunne hente sin første Seal of Excellence. I år syntes juryen at Norse Solutions nok en gang er blant Europas fremste digitale innovatører.

- Det er veldig hyggelig, sier Blix.

Norse Solutions er helnorsk og all utvikling skjer på Lysaker i Oslo.

- Vi er nær sagt fanatiske hva gjelder IP-rettigheter (intellectual property, red.anm.), så vi utvikler og eier alt selv. I alt har vi brukt mer enn 75.000 timer på utvikling av systemet, og nå bygger vi fortere og mer enn noen gang, sier Blix.

Selve systemet er basert på åpen kildekode, er Java-basert og bygger på Linux, Mysql og Apache. Selskapet har 17 ansatte, mange av dem kommer fra Sintef.

- Vi blir av mange kalt for ”lille-Sintef”.

Systemet og tjenestene selges direkte, eller gjennom partnere. I henholdsvis 2009 og 2010 inngikk Norse Solutions avtaler med de internasjonale finansstorhetene Deutsche Bank og BNP Paribas, som selger den norske løsningen som lisensert programvare under eget varemerke.

Utvikling