Få bedre Vista-sikkerhet

Få bedre Vista-sikkerhet

Du trenger noen tillegg for å bruke Vista bekymringsløst. Vi har testet tre sikkerhetspakker.

Selv om Windows Vista er designet som det sikreste os-et fra Microsoft til nå, så er det fortsatt et par detaljer som må på plass før Vista er sikret mot daglige trusler.

Funksjoner som dobbeltsjekk og autentisering av systemkritiske operasjoner gjennom brukerprivilegiekontroll (UAC), standard vernekontroll i internettutforskeren Internet Explorer (Protected Mode) og PatchGuard som verner kjernen i Vista mot uautoriserte operasjoner.

For 64-bit har man sertifisering uten unntak, og det samme kan settes opp i 32-bitssystemer for den som sikre seg ekstra.

For slapp

Det første tillegget du må ha, er selvsagt antivirus. Datavirus vil fortsatt finnes og mange vil være rettet mot Windows, siden det er den er plattformen som er mest utbredt. Personlig brannmur er på plass i en basisversjon i Vista, men innledende tester viser at den fortsatt er litt vel slapp med å tillate trafikk ut.

Den innebygde brannmuren har også en tendens til å godta returmeldinger inn for all godkjent trafikk ut – noe som ikke er helt bra. For den mobile pc-bruker er derfor en brannmur fortsatt et minstekrav, mens hjemmebrukere kan klare seg med den innebygde brannmuren om de i tillegg har en god brannmur i bredbåndsruteren. Et egen antispionprogramvare er på plass gjennom Windows Defender, og den fungerer etter måten bra. Men når det gjelder antispionprogramvare er det fortsatt det sikreste å kjøre flere programmer – av den enkle grunn at det ikke er én, sams definisjon av spionprogramvare i bransjen.

Fortsatt plass til de dedikerte

Det er med andre ord fortsatt plass til dedikerte sikkerhetspakker, og vi har funnet fram de tre som kjører med norsk distribusjon og brukerstøtte fra salgsstart av Vista. For den som bare vil ha antivirus, leverer de fleste leverandørene antivirus i Vista-versjon. Microsoft OneCare, sikkerhetspakken med antivirus fra selskapet, er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge, og den mistet nettopp sin VB 100 %-stempel. VB 100 % er et britisk teststempel som sier at et antivirusprogram tar alle kjente virus i omløp på testtidspunktet. Av de testete under her er alle VB 100 % for antivirusdelen.

Vi har testet disse i en ny bærbar pc satt opp med engelsk versjon av Vista Ultimate. Vi kjører testen som standardbruker, med en administratorkonto for de gangene ekstrautentisering trengs. Vi har installert, observert og klokket hvordan pc-en yter før og etter installasjonen. Vi har sjekket brannmuren for basisfunksjoner sammenlignet med Windows Firewall. Alle produktene i testen har VB 100 %-sertifisering, men vi gir tilleggspoeng til Symantec, som også kommer best ut på å kjenne igjen lab-virus – virus som ikke har opptrådt i spredning ennå. Alle programmene er nidkjære med å søke autentisering for alle operasjoner som krever brukerkonto med administratorprivilegier.

Alle pakkene inneholder antivirus, brannmur, ulike verktøy for personvern på internett og antispionprogramvare. Brannmuren i Vista blir skrudd av som en del av installasjonen for alle.

LES DEN FØRSTE TESTEN: Kaspersky Internet Security


McAfee Internet Security

Symantec Norton Internet Security 2007

Konklusjon

Les om:

Utvikling