Farvel til gamle Technet

Farvel til gamle Technet

Etter 15 år er det kroken på døra for det tradisjonelle it-proff-abonnementet fra Microsoft.

I et brev til abonnenter av tjenesten Technet fra Microsoft, forteller selskapet at fra 31. august vil det ikke lenger være mulig å tegne nytt abonnement på den populære tjenesten for it-profesjonelle.

De som allerede er abonnenter vil fortsette å ha tilgang til verktøy, nedlasting og dokumenter til abonnementet løper ut. Da er det slutt for dem også.

Men fortvil ikke, for forum og andre nettressurser blir værende.

Hard pakke i posten

Da Technet var ny, i 1998, var det fortsatt mange som koblet seg på nettet via modem, og de færreste hadde tilstrekkelig raskt bredbånd. Derfor fikk abonnentene en kjekk stabel CD-er i posten. Disse inneholdt programvare, artikler og forskjellige ressurser for it-profesjonelle.

Blant annet fikk man Microsoft Knowledge Base, service pakker, sikkerhetsoppdateringer, tilleggs- og nytteprogrammer, white papers og guider for diverse teknisk arbeid i de månedlige utsendelsene.

Etter hvert ble CD-ene byttet ut med DVD-er, og på nett.

Microsoft har også et tilsvarende tilbud for utviklere, med MSDN-biblioteket (Microsoft Developer Network) med nyttig informasjon som kodeeksempler, dokumentasjon om bruk av API-er og den slags.

MSDN-abonnement vil fortsette som før, og kan være et godt alternativ, selv om prisen er en del høyere enn for Technet.

Når det gjelder kunnskapsdatabase, white papers og guider, vil de fortsatt være tilgjengelig på nett med Microsoft Virtual Academy , Technet Evaluation Center og Technet Forums .

Slutt på Technet-lisenser

En annen fordel med Technet-abonnementet er programvare, både gratis og i form av rimelige oppdateringer og lisensnøkler og ikke minst tidlig tilgang til nye produkter. Med Technet abonnement i dag får man for eksempel spesielle lisensnøkler til Windows 8 Pro som tillater flere problemfrie reinstallasjoner.

Selvsagt er det en rekke restriksjoner, og slike lisenser kan for eksempel bare brukes av én person, det er ikke tillatt med kommersiell bruk og man skal slutte å bruke programvaren om man sa opp abonnementet.

Dessverre var det ikke uvanlig at enkelte benyttet seg av Technet til å kjøpe billige produktnøkler og lisenser for så å selge dem videre.

Piratvirksomhet kan også være en av årsakene bak endringen, selv om den offisielle årsaken er «endringer i it-trender», og ifølge Microsoft ikke direkte knyttet til misbruk av tjenester og ulovlig videresalg eller piratkopiering.

Nå blir det uansett slutt på Technet-lisenser og produktnøkler, og de som vil teste nye produkter vil måtte belage seg på «vanlige» demoversjoner via Technet Evaluation Center, og programvaren slutter som regel å virke etter 90 dager.

Microsoft har publisert en FAQ med flere detaljer.

For noen kan MSDN være et godt alternativ, selv om prisen er en del høyere og tilbudet i hovedsak er rettet mot utviklere.

Les om:

Utvikling